Hírek

2012.12.21. 13:13

Lecsap a hideg a vízmérőkre

Megyei körkép - A Vasivíz Zrt. közleményben hívja fel a figyelmet arra. hogy a hideg, téli időjárás a vízmérők fokozottan ki vannak téve a fagyveszélynek. Nem árt odafigyelni rájuk.

Bajdó Bettina

Az ünnepek idejére kemény mínuszokat ígérnek a meteorológusok. Nem árt több szempontból is felkészülni a hidegre. A Vasivíz Zrt. felhívja  a lakosság figyelmét, hogy a hideg téli időjárás miatt a vízmérők, vezetékek, szerelvények fokozottan ki vannak téve a fagyveszélynek. Ha pedig elfagynak, akkor  ezzel veszélyeztethetik a folyamatos vízellátást is.

A megelőzés érdekében fontos, hogy a vízmérőakna megfelelően le legyen fedve, illetve szigetelve  olvasható a közleményben. Azokon a helyeken, ahol a pincében van beépítve a vízmérő, a védelem érdekében be kell zárni az ablakokat.  A használaton kívüli ivóvízhálózat víztelenítésével együtt el kell végezni a kerti locsoló csapok leürítését, elzárását, tekintettel arra, hogy a legtöbb hiba, illetve vízelfolyás a kerti csapoknál fordul elő. A lakatlan ingatlanoknál, hétvégi házaknál és építési telkeken feltétlenül szükséges a belső vízhálózatot és a vízmérőt is vízteleníteni. A szakemberek szerint, ha minden csap el van zárva, a vízmérő csillagkerekének mozdulatlannak kell lennie. Amennyiben az elzárt csapok ellenére mégis forog a csillagkerék, akkor valahol vízelfolyás, csőtörés lehet a vízhálózaton, vagy rosszul zárnak a szerelvények.

A csőtörések korai felismerése érdekében érdemes a vízmérőket legalább havonta ellenőrizni, ilyen módon elkerülhető a vízelfolyásból származó, nagymértékű többletköltség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!