Hírek

2006.06.05. 22:00

Legényavatás dalolva, "kútrámolással" Fotó Szendi Péter

Kiszsidány (nm) - A szombati falunap egyik programjaként az idén is megrendezték az alig 120 lakosú Kiszsidányban a falut alapító németek hagyományaként ma is élo szokást, a "forráskút-rámolást". <br>

Mórocz Zsolt

A pünkösdhöz kapcsolódó több száz éves néphagyományt oriznek a középkorban Csamaszzsidánynak, késobb lakosairól Németzsidánynak nevezett, ma Kiszsidányként (Roggendorf) ismert faluban. Az alig 120 lakosú, nagyon szép fekvésu Kiszsidány zsákfalu. Onnan út nem vezet tovább. A ma itt élok többségében német betelepülok leszármazottjai. (A betelepülés körülményei - idopontja, a letelepülok eredeti lakóhelye, létszáma - a mai napig nem tisztázottak.) Fele-fele arányban evangélikus és katolikus vallásúak a kiszsidányiak.
A település különleges látnivalóihoz tartozik a falu szélén elobukkanó forrás, aminek jó minoségu vizét ma is sokan fogyasztják. Bánó Zoltán polgármester szerint ez a forrás olyan híres, vize annyira tiszta, hogy a 70-es-80-as években még a környezo falvakból is ide jártak vizért azokból a családokból, ahol kisbaba született.
A forrás és környéke helyi védettség alatt álló terület. Élo, több száz éves népha-gyomány, a pünkösd szombatján lezajló "forráskút-rámolás". "Valójában legényavatás ez, de az eredetét nem ismerjük" - meséli a polgármester.
Az elmúlt szombaton a falu boltjánál találkoztak a kiszsidányi legények, férfiak. Gumicsizmában jöttek, ásót, lapátot, kaszát hoztak, kaptak egy kis bort, s nótázva végigmasíroztak a falun, a túlsó végén lévo híres forrásig. Közben a házak elé kijött nézoket a polgármester megkínálta egy kis borral - ez is a hagyományhoz tartozik. Amire a menet kiért a forráshoz, már volt nokbol, gyerekekbol álló nézosereg is. A férfiak szervezetten kezdték el a "kútrámolást". Egyesek a vízelvezeto árkot kaszálták, tisztították ki, mások a forrás fölé épített kút betonfedelének levétele után vödrökkel, majd szivattyúval vették ki belole a vizet. A munkák legvégén ketten másztak le a 4-5 méteres, terméskovel kirakott kútba, hogy kitisztítsák aljáról az üledéket. Egyikük, Paár Dénes rutinos kútpucoló, már többször járt lent, másikuk, Bánó Mátyás viszont most eloször ereszkedett le. Úgy tartják Kiszsidányban csak az a legény érett férfivá, aki egyszer volt a kút alján.
A kútrámolás után a forrás szomszédságában májusfát állítottak Kiszsidányban, ahol szombaton a szokásos falunap egyik programja volt ez a régi néphagyomány.

A falu különleges látnivalója, a forrás és környéke,ma helyi védettség alatt áll

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!