Hírek

2011.04.26. 16:53

Légimarsallok a Budapest-New York járaton

Légimarsallokat, azaz fegyveres hatósági védelmi kísérőket alkalmazhatnak a jövőben a Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között közlekedő kereskedelmi repülőgépeken - döntött az Országgyűlés kedden, amikor döntött a légimarsallok alkalmazásáról szóló magyar-amerikai megállapodás kihirdetéséről.

MTI

A parlament 286 igen szavazattal, 38 ellenében, illetve 3 tartózkodás mellett fogadta el a belügyminiszter sürgősségi javaslattal benyújtott indítványát.

Az előterjesztés indoklása utal arra, hogy a 2011. április 13-án megtartott magyar-amerikai belügyminiszteri találkozó keretében írták alá a Magyar Köztársaság és az Amerikai Egyesült Államok között létrejött megállapodást.

Az egyezmény lehetővé teszi, hogy a két ország között közlekedő kereskedelmi repülőgépeken fegyveres hatósági védelmi kísérőket, vagyis légimarsallokat alkalmazzanak, akiknek feladata a légi jármű, az utasok és a személyzet védelme - olvasható az indoklásban, amelyben szerepel az is, hogy a kormány a közeljövőben és középtávon nem tervezi légimarsall alkalmazását magyar lajstromozású repülőgépeken.

Az American Airlines április 6-án indított közvetlen menetrendszerinti járatot New York és Budapest között a Malévval székmegosztási megállapodásban. A szintén amerikai Delta légitársaság pedig júniustól repüli a New York-Budapest útvonalat a KLM holland légitársasággal együttműködve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!