Hírek

2015.12.08. 13:31

Lejárt, mégis jó - Hova kerül az eladhatatlan élelmiszer?

Lejárt fogyaszthatóságú élelmiszerek, szépséghibás gyümölcsök, előző napi húsáru: a felsorolt termékek közös vonása, hogy az üzletekben már nem lehet eladni őket, vagy mert törvény tiltja vagy pedig azért, mert mindenki a tökéletes árut szeretné megkapni a pénzéért.

Hudák Celesztin

Foglalkoztatott minket, vajon mi történhet ezekkel a termékekkel, hová kerülnek: kidobják vagy valamilyen más, hasznosabb sors vár rájuk? Elmentünk néhány áruházba.

Ellátogattunk pár nagyobb Vas megyei áruházba, pékségbe és zöldségeshez, hogy kiderítsük, milyen sors vár az eladhatatlan ennivalóra.

Sokszor láthatunk olyan vásárlókat üzletközpontokban, akik kifejezetten a hamarosan lejáró vagy már csak aznapi szavatosságú élelmiszerek polcán vagy hűtőpultjából válogatnak. A még fogyasztásra alkalmas élelmiszert leárazva kínálják a vevőknek. Ők esküsznek rá, hogy ez a legjobb biznisz, hiszen fél- vagy harmadáron kapható és „még jó ideig fogyaszthatók ezek, akármi is van rájuk írva”. Lehet, hogy jól járnak, ám ha a termékre írt fogyaszthatósági idő lejárt vagy esztétikailag már nem felel meg az áruház előírásainak, színvonalának, akkor bizony kikerül az eladótérből. Kíváncsiak voltunk, hova vezet az útjuk.

Különböző megoldásokat hallottunk a vasi üzletek képviselőitől. Több olyan boltban is jártunk, ahonnan állatmenhelyek viszik el az el nem adott árut az otthontalan kutyáknak, macskáknak. Ez a megoldás bebizonyította nekünk, hogy a nagyvállalatok is lehetnek emberségesek.

Az egyik szombathelyi hipermarket illetékese egy másik variációt is megmutatott: ők az eladásra már nem alkalmas élelmiszert a velük szerződött gazdaságoknak adják, ahol ezzel etetik a disznókat, csirkéket, kacsákat és egyéb állatokat.

Érdekes megoldásnak találtuk azt is, hogy a frissen kirakott, de el nem adott élelmiszert csekély összegért elvihetik a dolgozók, vagy az éppen arra járó rászorulók - mert hogy ilyen is előfordul.

Winkelbauer László és Szabó Tibor az egyik nagykereskedésből hozzák el az aznap lejárt élelmiszereket Fotó: Unger Tamás

Egy kisebb pékségben már nincsenek tömeges megoldások, viszont megjelenik az emberi tényező. Hallottunk egy történetet egy hajléktalan bácsiról, aki minden este, zárás után bekopogott az üzlet hátsó ajtaján, és a dolgozók puszta jószívűségből odaadták neki az aznapról megmaradt pékárut.

A boltok a romlandó termékekkel ezt sajnos nem tudják megtenni, ugyanis törvényi előírás, hogy kötelesek például a megmaradt húsárut megsemmisítésre elküldeni. Sajnos vannak olyan áruházak, amelyek nem tudnak jótékonykodni, mivel szerződés kötelezi őket az áru leadására.

Jártunk olyan áruházban is, amely, segítve nincstelen embereken, hajléktalanszállókra szállítja a megmaradt élelmet. Legutóbbi riportban számoltunk be róla, hogy gondoskodnak Szombathely hajléktalanjairól a szociális szolgálat emberei. Nos, ők viszik el esténként a megmaradt élelmiszert a rászorulóknak.

Persze születnek laikus szemmel vicces megoldások is, ezek közül a leginkább magyarosnak azt találtuk, hogy akadnak olyan zöldség-gyümölcs üzletek, amelyeknek tulajdonosa az el nem adott gyümölcsöt elviszi cefrének, amelyből a legismertebb hungarikum, a pálinka készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!