Hírek

2013.03.22. 17:48

Lemondott jáki képviselők

Ják - A jáki képviselő-testület március 13-án, többszöri nekifutás után, elfogadta a település ezévi költségvetését.

Kozma Gábor

Miután ez megtörtént, a 6 fős testületből 4-en felálltak és lemondtak. Indokaik között leginkább az szerepelt, hogy nem láttak bele a működésbe. Az előzmények még a tavalyi év végre vezethetők vissza, amikor a költségvetési koncepciót tárgyalta a testület. Amelynek hat tagja közül ketten fideszesek, négyen pedig függetlenek, a hetedik a polgármester. A koncepció végül átment, majd a szakbizottság is megvitatta és 1 tartózkodással elfogadta.

Február 21-én került sor a részletes tárgyalásra.

Ekkor abban állapodtak meg, hogy folytatják az egyeztetést. A polgármester úgy döntött, hogy a képviselők kapjanak részletes tájékoztatást, ami meg is történt mintegy 5 órán át. Mindennek ellenére a március 7-ei ülésen nem ment át a büdzsé, 2 igen, 2 nem és 2 tartózkodás mellett.

Szemes István polgármester a megújult faluközpontban. A lemondások után nem kell választani. Fotó: Kozma Gábor

A döntés után Szemes István polgármester levelet írt a testület tagjainak, amelyben bejelentette: a vonatkozó törvény értelmében él azzal a jogával, hogy ismételten kezdeményezi az el nem fogadott költségvetési rendelet megtárgyalását, mert A képviselő-testület döntése veszélyezteti az önkormányzat működését. Ezután került sor a március 13-ai ülésre, ahol a már ismert eredmény született és 4 képviselő lemondott. Egyikük, Rácz Károly utolsó felszólalásában elmondta, hogy 10 éve képviselő és bár arra jutott, hogy igennel szavaz, most mégis távozik.

Indokai között szerepelt, hogy nem jó az irány, egyre inkább szélmalomharcot vív és akadozik az együttműködés. Aki jobbat tud, az csinálja mondta. Szintén lemondott Németh Erika, Kiss Ferenc és Jánny Csaba. Kiss Ferenc azt mondta, hogy Nem volt semmi, ami előbbre vitte volna a dolgokat, míg Jánny Csaba távozása okául említette, hogy nem tudott mit hozzá tenni a költségvetéshez. Szemes István polgármester szerint elmaradhatott volna a teátrális kilépő, hiszen a falu eredményei azt mutatják, hogy jól dolgoztak az érintett képviselők is.

Az elmúlt 2,5 évben 310 milliót fordítottunk fejlesztésekre, a többi között óvoda, iskola, játszótér készült, vagy újult meg. Nekem ez az utolsó ciklusom, nem érdekem tehát a politikai számítás, vagy kampány. Egyvalami a fontos számomra és ez Ják boldogulása mondta.

Aztán rátérünk a március 13-ai ülésre. Igazából nem volt nyoma annak, ami aztán lett. Miután megszavaztuk a büdzsét, még egy ügyben döntöttünk és utána állt fel Rácz Károly. Meglepett, amit mondott, hiszen sok éven át jól dolgoztunk együtt, teljesítménye elismerésre méltó. Demokrácia van, szíve-joga, ahogy dönt. Nem kívánok feltételezni semmit, de érzek egyfajta kampányízt az egészben mondta Szemes István. A lemondások nem okoztak törést, a listáról 4 újabb jelölt áll készen a képviselőségre. Eskütétel után, a héten, fel is állhat az új testület.

Az önkormányzatiság egyik alappillére a költségvetés elkészítése. Egyben ez az ellenzék legjobb lehetősége arra, hogy alternatívákat mutasson, esetleg jobb tervezetet tegyen le az asztalra. A leggyakoribb a vita, a módosítás és szinte törvényszerű az ellenzéki nem szavazat. Jákon viszont mindenki megszavazta a büdzsét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!