Hírek

2012.08.19. 03:27

Lesújtanak a dohányosokra: a szakemberek ellenőriztek és büntettek is a cigifüst miatt

Szombathely - Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a dohányzási szabályok megsértésért vizsgálta júliusban az országban, a szabálytalankodóknak várhatóan 560 ezer forint bírságot kell befizetniük. A megyében is ellenőriztek a szakemberek, szabálytalankodókat találtak, s büntetést is kiszabtak.

Bajdó Bettina

A Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény módosításaihoz kapcsolódó türelmi időszak végétől július 31-ig már közel húszezer ellenőrzést végeztek a közegészségügyi felügyelők az országban. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján úgy tűnik, hogy a kifogásolási arány jóval egy százalék alatt állandósulhat. Júliusban - a megelőző hónaphoz hasonlóan - átlagosan mindössze két-három kifogás jutott ezer vizsgálatra vetítve. A Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény szabályainak betartását a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei kistérségi intézetei vizsgálják. Munkatársaik júliusban legtöbb esetben munkahelyeket (39 százalék) kerestek fel. A legnagyobb arányban a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységeknél találtak kifogásolni valót (44 százalék), de munkahelyeken, szállodában és közforgalmú intézményben is előfordultak szabálytalanságok. Ez utóbbi kategóriába tartoznak például az üzletek, a bevásárlóközpontok, a sportlétesítmények és a felsőoktatási intézmények. A júliusi jogsértések miatt várhatóan 560 ezer forint bírságot kell befizetniük a szabálytalankodóknak. Ez ugyan több mint háromszorosa a júniusi értéknek, de még így is jóval elmarad a türelmi időszak lejártát követő két hónapban milliós nagyságrendben kiszabott bírságok összegétől.

A közegészségügyi felügyelők az általános ellenőrzések részeként és célirányosan is végeznek vizsgálatokat. Kiemelt figyelmet fordítanak azokra az egységtípusokra, amelyeknél a tapasztalatok szerint magasabb a kifogásolási arány, továbbá utóellenőrzésekkel győződnek meg arról, hogy a hiányosságokat az üzemeltetők megszüntették-e.

Dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos elmondta, hogy júliusban 136 ellenőrzést tartottak a megyében, ezzel az adattal az országos középmezőnyben állnak.

- Zömmel munkahelyeken ellenőriztünk, de voltunk közforgalmú intézményekben is - folytatta a tiszti főorvos. - Emellett egészségügyi szolgáltatóknál is jártunk, s szórakozó- és vendéglátóhelyeken is ellenőriztük, hogy betartják-e az előírásokat. Az év első három hónapjában, a türelmi időszak alatt nagyon sok ellenőrzést végeztünk, figyelmeztettük a szabálytalankodókat, de nem büntettünk. Talán ennek is köszönhető, hogy áprilistól már kevesebb szabálytalanságot találtunk. Vannak ugyan jogszabálysértések, de ezek száma jóval kevesebb.

A megyei tiszti főorvos hozzátette, hogy a törvény életbe lépése óta több értekezleten és megbeszélésen is részt vettek, hogy tisztázzák a jogszabályi félreértéseket. Júliusban egy-két alkalommal fordult elő, hogy az üzemeltetők nem tartották be az előírásokat, két esetben kezdeményezték az egészségvédelmi bírság kiszabását, mely 100 ezer forint. Több magánszeméllyel szemben is bírságot szabtak ki, ez esetenként 20 ezer forint volt.

Az ÁNTSZ tapasztalatai azt mutatják, hogy a tulajdonosok, üzemeltetők és az állampolgárok is megértették a nemdohányzók védelméről szóló szabályozás fontosságát és alapvetően jogkövető magatartást tanúsítanak. Az elmúlt időszakban több olyan történet is eljutott hozzájuk, amelyekben állampolgárok arról számolnak be: éppen a szabályok változása késztette őket arra, hogy abbahagyják a dohányzást.

Megelőzhető a halálozás

A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is. Hazánkban a lakosság 29 százaléka dohányzik, a nők és a férfiak napi átlag cigarettafogyasztása az unió átlaga feletti. A tüdőrákban elhunytak számát tekintve Magyarország világelső, ennek a betegségnek a 90 százaléka a dohányzás számlájára írandó.

Kamaszok a nikotin fogságában

A statisztikák szerint a Földön 6,5 másodpercenként meghal egy ember a dohányzás következményei miatt. Évente hatmillión vesztik életüket a megbetegedés következményei miatt. Ha ez a tendencia marad, akkor a 21. században az egymilliárdot is elérheti a cigarettázás miatt elhunytak száma. Sajnos ma már ott tartunk, hogy Magyarországon is minden negyedik 16 éves kamasz rágyújt naponta. Talán nem is azért, mert nikotinéhség gyötri, hanem éppen azért, mert még mindig ez a trendi. Vagy azért, mert idősebbnek érzi magát cigarettával a kezében, vagy éppen azért, mert jól mutat, ahogy kifújja a füstöt a száján. Annak örülnék, ha végre valami egészséges szokás is divatossá válna: például a gyümölcsök fogyasztása vagy a napi sportolás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!