Hírek

2013.11.22. 18:27

Levélben vitatkoznak

Körkép – Az LMP információi szerint pár nappal ezelőtt 26 oktatót bocsátottak el a Nyugat-magyarországi Egyetemről.

Farkas Eszter

Az elbocsátottak fele, 13 fő szombathelyi volt – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet Horváth Zoltán, az LMP szombathelyi önkormányzati képviselője tartott. Az LMP szerint ahhoz, hogy a felsőoktatás betölthesse feladatát, három dologra van szükség: minél több hallgatóra, fenntartható és minőségi intézményekre, megbecsült és megfizetett oktatókra. A Szombathelyi Fidesz – MPSZ szervezetének közleménye szerint a vidéki főiskolák ma minden segítséget megkapnak ahhoz, hogy talpra álljanak és segítsék a fiatalokat.

A vidéki főiskolák profilja a versenyképesebb képzésért átalakul, de egyetlen intézmény sem szűnik meg. Az LMP akciója tehát értelmetlen és súlyos károkat okoz épp az érintett főiskoláknak, hiszen elriaszthatja a jelentkezőket is. Mint írják: idén 23 milliárd forinttal többet fordítunk a felsőoktatásra, mint tavaly. 2014-ben pedig az állami egyetemek és főiskolák támogatására 20 százalékkal, a nem állami intézmények támogatására 80 százalékkal több forrás jut.

A tavalyi 132,5 milliárd forint helyett 153,5 milliárd forint lesz az intézmények állami támogatása. Erre reagálva az LMP azt írta közleményben: a Fidesz Szombathelyi Szervezete nagyon szép képet fest a vidéki főiskolák helyzetéről, csak sajnos hamisat. Az LMP szerint csak tűzoltás folyik, a választásokra való tekintettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!