Hírek

2014.02.11. 16:40

A Rába Rumnál tetőzik közel 270 cm-es vízállással (frissítve)

A Rábán ma reggelre az árhullám Rum térségébe érkezett. A Rába Rumnál jelenleg tetőzés közeli állapotban van 270 cm-es vízállással.

Bajdó Bettina

11:44 Kedd délelőtt változó intenzitással és területi megoszlásban újra elkezdett esni az eső a vízgyűjtőink felett. Az ausztriai vízgyűjtő részre ma reggel 7 óráig összességében 15-20 mm csapadék hullott. A magasabb régiókban és az északabbi területekre (Gyöngyös, Répce) csak 10-15 mm esett. A magyarországi Rába vízgyűjtőre 10-15 mm-t mértek.

Jelenleg intenzíven esik az eső a Rába határ közeli és külföldi területein. Az egész vízgyűjtőre ma még további 10 mm körüli esőre, esetleg havas esőre lehet számítani. Ausztriában délig, a magyar területeken délutánig várható csapadékhullás.

Külföldi területeken több-kevesebb hóolvadásra számítanunk kell az éppen kialakult meteorológiai viszonyok függvényében.

A Rábán ma reggelre az árhullám Rum térségébe érkezett. A Rába Rumnál jelenleg tetőzés közeli állapotban van 270 cm-es vízállással. A Rába völgybe is megérkezett az árhullám tegnap 18 órakor. Ma reggel óta intenzíven emelkedik a vízszint.

Az elmúlt 24 órában a Rába vízszintje Körmendnél 242 cm-re apadt, de ma reggelre a Pinkán és a Strémen jövő újabb vízhozam növekedés hatására megállt az apadás. Újbóli áradás várható (11.00 órás vízállás: 261 cm). Jelenleg I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A védekezés folyamatos, fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartunk, a zsilipek zárva vannak, a Büdös-árok zsilipnél folyamatos szivattyúzás folyik.

Szentgotthárdnál az újabb eső hatására éjféltől ismét árad a Rába folyó. Ma reggelre 82 cm a folyó vízállása, intenzíven emelkedik, a jelenlegi vízállás: 168 cm – tájékoztatott a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Frisítés: Szerda, 10:37 Vas megyében az árvíz-belvíz helyzet miatt február 10-én 18 óra 20 perckor lezárta Molnaszecsőd és Döröske közötti mellékút 3,2 kilométeres szakaszát, ez a korlátozás továbbra is érvényben van. Szerdán 10 órától pedig a 8-as főút két, Szentgotthárdhoz közeli részén 40 kilométer/órás sebességkorlátozást vezetett be a Magyar Közút.

Kedd, 20:10 Az utóbbi napok enyhe időjárása miatt erős hóolvadás indult meg a Rába vízgyűjtő területein, melyet a szombati eső még intenzívebbé tett. Vasárnap további csapadék érkezett a vízgyűjtőkre, és emelkedni kezdett a folyó vízszintje. Kedden ismét újabb csapadékzóna érte el térségünket, emiatt a kisebb vízfolyásokon újabb vízszintemelkedésekre számítottak a szakemberek.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az áradás miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Rába körmendi szakaszán. Szentgotthárdnál hétfő hajnalban tetőzött a folyó 250 centiméterrel, ezt követően intenzíven apadás kezdődött. Az árhullám levonulása miatt Csörötnek és Körmend térségében völgyi elöntésekre számítottak.

A Rába Körmendnél hétfő éjjel 381 centiméteres vízállással, elsőfokú készültségi szint mellett tetőzött (Fotó: Szendi Péter)

Az áradás miatt hétfő délelőtt fél tízkor lezárták a Pinkamindszent és az országhatár közötti mellékutat. Kedd hajnaltól félpályán megindulhatott a forgalom, déltől pedig feloldották az útzárat. A Pinka Kemestaródfánál hétfő reggel tetőzött 408 centiméterrel, tegnap délelőtt a vízállás 202 centiméteres volt, majd folyamatosan csökkent. A közútkezelő tájékoztatása szerint továbbra is teljes útzár volt érvényben a Molnaszecsőd és Döröske közötti mellékúton.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság adatai alapján a Rába vízszintje Körmendnél hétfő este nyolc órakor 372 centiméteren állt. Éjszaka 381 centiméteres vízállással, elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint mellett tetőzött a folyó, majd megindult a lassú apadás. Kedd délben 326 centiméter volt a folyó vízszintje, délután öt órakor 290 centiméterre apadt.

Kedd délelőtt a Rába a sárvári szakaszon áradt, és ebben a térségben is völgyi elöntésekre számítottak. A vízállás kedd délben 81 centiméter volt, délután négy óráig két centimétert nőtt. Rumnál délelőtt lassan emelkedett a víz szintje, 11 órakor 261, délután négykor 265 centimétert mutatott a mérce.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!