Hírek

2011.01.09. 18:15

Lezajlott a kisebbségi választás Vas megyében

Területi és országos kisebbségi választásokat tartottak vasárnap. Vas megyében öt nemzetiség elektorai voksoltak, az eredmény a hétfői szavazatszámlálást követően derül ki.

Prófusz Péter

Területi és országos kisebbségi választásokat azokon a településeken tartanak, ahol a szavazás napján kisebbségi önkormányzat működik. A választáson kizárólag  elektorok, vagyis a települési  önkormányzatok tagjai választanak, és ők a jelöltek is egyben. A területi  önkormányzatokba hét képviselő választható. Az elektorok egy, vagy két listára szavaznak attól függően, hogy a megyében hány települési kisebbségi önkormányzat van.

A szavazás lezárását követően a helyi választási bizottság felbontja az urnát, és a borítékokat  azok felbontása nélkül  kisebbségenként külön-külön szállítóborítékba zárja, amelyeket  a területi választási bizottsághoz kell szállítani.

Dr. Stankovits György, a területi választási iroda vezetőjének jogi helyettese elmondta: Vas megyében öt  - a roma, a horvát, a német, a szlovén és a lengyel - kisebbség volt érintett a voksolásban. Az elektorok minden olyan településen szavazhattak, ahol  települési kisebbségi önkormányzat van. Dr. Stankovits György kiemelte: hat órára Vaskeresztes kivételével - itt egy órával a hétórai urnazárás előtt  a négy elektorból csupán három voksolt - mindenhol lezárult a szavazás.

A roma és a horvát  kisebbség elektorai területi és országos listára is szavazhattak, hiszen e nemzetiségeknek a megyében több mint tíz települési kisebbségi önkormányzata van.  A német, a szlovén és a lengyel elektorok  csak országos listára adhatták le voksaikat. 

A szavazatszámlálást hétfőn tartják.


Kapcsolódó cikkünk:
Kisebbségi válaszás: bezártak a szavazókörök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!