Hírek

2009.06.11. 02:29

Lifttel közlekednek a sérült gyermekek

Szombathely - Személyfelvonót adtak át az Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központban. A beruházás a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében valósult meg.

Tersztyánszky Krisztina

Az akadálymentesítés minden intézményben fontos, de ott különösen, ahol mozgáskorlátozott gyermekek is tanulnak. Az Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központban már korábban sok könnyítő intézkedést tettek: akadálymentes vizesblokk és felhajtó rámpa épült, a látássérült gyermekek tájékozódását optikai felfestés, a hallássérültek tanulását a hangjeleket felerősítő indukciós hurok segíti.

Most az Európai Unió és a magyar állam támogatásával a személyfelvonó is megvalósulhatott. A mintegy 25 milliós beruházáshoz 16,6 milliós támogatást kaptak, a fennmaradó összeget a város önerőből állta. A 630 kilogramm teherbírású, tűzbiztos liftet, illetve az annak helyet adó aknát az egyik lépcsőfeljáró melletti kihasználatlan területre építették be. Az intézményben 29 mozgássérült gyermek tanul, közülük kilencen csak kerekes székkel tudnak közlekedni. Eddig többnyire csak a földszinti helyiségeket használhatták. A lift jóvoltából ezentúl számukra is könnyen elérhetővé válnak az első emeleti tantermek, így az ő életükben különösen fontos szerepet játszó informatika terem is. Fel tudnak jutni a tetőtérben tartott terápiás foglalkozásokra és a fenti nagyteremben tartott közösségi rendezvényekre is. A növendékeket kioktatták az irányítógombok kezelésére, és azt is megtanulták, hogyan hívhatnak segítséget. A nagyobb diákok a liftet kíséret nélkül, a kisebbek nevelőjükkel együtt vehetik igénybe.

Az új létesítményt szép műsor keretében avatták fel a napokban. Az avatón dr. Ipkovich György polgármestert egy segédeszközzel közlekedő diák kalauzolta a lifttel a tetőtérbe és vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!