Hírek

2017.05.24. 08:48

Régészeti munkák és lőszerkeresés – Előkészítik az M8-ast Körmend és Rábafüzes között

Körmend, Rábafüzes – Engedélyt kaptak az előzetes munkák, vagyis hamarosan látványos szakaszához ér a leendő M8-as gyorsforgalmi út Körmendtől az osztrák határig tartó szakasza.

Bakos Ágnes

Megjelent a Vas Megyei Kormányhivatal honlapján az engedély az előmunkálatokról, vagyis régészeti feltárásokról, lőszermentesítési munkákról, amelyek az útépítést előzik meg a leendő M8-as nyomvonalán.

A vasi kormányhivatal 82 ingatlanra vonatkozóan engedélyezte az előmunkákat: 14 körmendi, 15 csákánydoroszlói, négy kemestaródfai, 12 gasztonyi, hat rátóti, nyolc rönöki és 22 szentgotthárdi terület érintett a leendő nyomvonalon.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a gyorsforgalmi utak között, az „előkészítés alatt álló" útépítések sorában szerepelteti a Körmend–Rábafüzes szakaszt. A leendő út már rendelkezik megvalósíthatósági tanulmánnyal, környezetvédelmi engedéllyel, engedélyezési, építési és kiviteli tervekkel is – vagyis tényleg csak az előkészítés utolsó fázisa van hátra.

Fotó: NIF

Az új nyomvonal 2x1 sávos lesz, majdnem 29 kilométer, egészen pontosan 28 ezer 915 méter. Az lesz a negyedik vasi szakasz, ahol 110 kilométer per órás lesz a megengedett maximális sebességhatár. Nem csak aszfaltozásról lesz szó: készül 22 felüljáró, 12 aluljáró – ez utóbbiak között öt a vadbalesetek megelőzését szolgálja, vadátjáró lesz, nem személyforgalomnak való.

A legjelentősebb műtárgyakat is sorra vette már a NIF: a Vasszentmihályi völgyhíd, a Csencsi-patak feletti felüljáró. Készül majd öt csomópont, egy egyszerű és egy komplex pihenőhely, valamint 1220 méternyi zajvédő fal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!