Hírek

2015.05.06. 06:59

Ma is vizsga! - Az atlaszba kapaszkodnak a történelem érettségin a körmendi diákok

“Aki tanult, annak nem kell izgulni!” - így kezdte a napot Varga Richárd a történelem érettségi előtt a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban.

Bakos Ágnes

Az érettségik harmadik napja a történelem írásbeli, országszerte középszinten 1 254 helyszínen 74 626 vizsgázó, emelt szinten 113 helyszínen 6 372 diák tesz érettségit ma.

A Kölcsey Gimnáziumban 51 végzős ült neki a feladatoknak pontban reggel 8 órakor. Ketten emelt szintű vizsgát írnak.

Az országban vannak, akik idegen nyelven érettségiznek, Körmenden magyarul küzdenek a feladatokkal.

A történelem középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart, két feladatsorból áll, az egyszerű, rövid választ igénylő, valamint a kifejtendő feladatok megoldásából. Emelt szinten 240 percig tart a vizsga, itt kettő feladatlapot kapnak a diákok.

Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják.

Márfi Szilárd és Czene Kristóf azt mondták, az őskor történelme lenne a legnehezebb, ha abból kapnának kérdést. Laczó Tamás, a Kölcsey Gimnázium egyébként történelem szakos igazgatója szerint alaposan felkészítették a diákokat arra is, hogy az összes feladat mintegy felét a XIX. és a XX. század történelme adja.

A vizsgán szükséges és használható segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz - a Kölcseyben a diákok mással nem is nagyon készültek, csak egy érettségiző mutatta, hogy a szerencsére is támaszkodik, vagyis hozta magával a kabaláját. A legtöbb diák a körmendi iskolában nagyon magabiztosan várta a feladatokat.

A termekben felügyelő tanárok majdnem annyira izgultak, mint a maturálók. Volt, aki azt mondta: a keddi matek érettségi nagyon nehéz volt néhány diáknak, ez pedig plusz terhet jelent a mai írásbelin.

Az eduline úgy tudja:

A Nyugat-római birodalomról, a reformációról, a török hódításról, az osztrák-magyar kiegyezésről, a két világháború közötti Magyarországról, a második világháborútól a rendszerváltásig terjedő időszakról valamint a jelenkori népességrobbanásról kaptak kérdéseket a diákok a középszintű töriérettségi első, rövid feladatokból álló részében.

11 órakor leteszik a tollat az érettségizők, illetve az emelt szinten számot adók majd délben. Utána jelentkezünk a feladatsorral!

Kapcsolódó cikk:

Könnyű volt a töriérettségi – legalábbis a körmendi kölcseys diákoknak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!