Hírek

2017.07.01. 11:55

Máglyával és viharral színezett nyári napok - ez történt a héten Vas megyében

Hatalmas tűzrakás mellett járták el a menyecsketáncot a hagyományőrzők Szent Iván éjjelén, a jókedvet azonban vasárnap a vihar űzte el a vasi megyeszékhelyről - heti hírösszefoglalónkban a Tour de Hongrie-ról is beszámolunk.

Vas Népe

A hagyományokhoz híven idén is a Csónakázótó és az Emlékmű-domb közötti területen rendezték meg a Szent Iván-éji vigasságokat Szombathelyen. Több ezer ember látogatott ki: sokan érdeklődtek a koncertek iránt, de a vásártéren is hosszasan álltak a sorok.

A Vasi Skanzenben lakodalmat mutattak be a szili és a vitnyédi hagyományőrzők
Fotó: Nagy Jácint

A Vasi Skanzenben megelevenedtek a hagyományok: a Múzeumok éjszakájához kapcsolódva a szili és a vitnyédi hagyományőrzők máglya mellett ültek lakodalmat.

Országszerte több mint négyszáz esethez riasztották a katasztrófavédelem egységeit az országon vasárnap átvonuló zivatar után. Főként leszakadt faágak és kidőlt fák okoztak gondot, de fennakadások voltak a közúti közlekedésben is, és csaknem négy tucat ház is megrongálódott.

Szabó Bence és Vida Vanda vihar után sétálnak a Csónakázótó szigetén a letört faágak között
Fotó: Unger Tamás

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt is kérték a tűzoltók segítségét: pincékből kellett szivattyúzni a vizet. Vas megyében 18 esetben fák dőltek ki és nagyméretű ágak törtek le. A közlekedési akadályokat a vasvári, a celldömölki, a sárvári és a körmendi tűzoltók szüntették meg.

Szombathelyen rajtolt a Tour de Hongrie. Középen fehérben Lovassy Krisztián kerékpáros
Fotó: Unger Tamás

Kedden elstartolt Szombathelyről a Tour de Hongrie: tizennyolc csapat, öt földrész 25 országának képviselői sorakoztak fel a rajtnál, hogy egy egyéni időfutamversenyen összemérjék az erejüket az egy kilométeres távon.

Munkagép rendezi a szemetet a szombathelyi, Erdei iskola úti hulladéklerakóban
Fotó: Szendi Péter

Elkészítettük a megye nagy hulladékkörképét is: szakemberrel jártuk be egy hulladéklerakó telepet. Kapolcsi Imre okleveles építőmérnök elmondta: ha valaki meghallja, hogy veszélyes hulladék, megijed. Különleges kezelést igénylő hulladék - így lenne szerencsésebb az elnevezés. A szakember szerint a hulladék akkor veszélyes, ha nem kezelik rendesen. Igaz, még a legkorszerűbb lerakók is minden esetben potenciális szennyezőforrást jelentenek. Az is kiderült, mit tehetünk a környezetünkért: a szemetet már otthon szelektáljuk, különválogatva a már nem és a még hasznosítható dolgokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!