Hírek

2017.05.05. 18:00

A kilátó körül ültették a rózsaféléket, egy gyertyános helyén a liliomfákat

Megnyílt a magnólia- és a japáncseresznye-gyűjtemény a Jeli arborétumban. A rododendronok rajongói idén sem csalódnak, és azok sem, akik ősmamutfenyőt csodálnának.

Bakos Ágnes

- Több mint háromszáz magnóliát, 67 különböző fajtát ültettünk, ezek hatvan százaléka a legújabb hibrid, Új-Zélandról és a nyugati országok nemesítéseiből - mesélte Ruborits Tamás, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Erdészeti Igazgatóságának közjóléti műszaki vezetője, a Jeli Varázskert vezetője. A másik "új csoda" az arborétumban a japáncseresznye. Abból 47 fa került a kertbe, négy különböző fajta. Az egyik egy igazi ritkaság: a legnagyobb virágú japáncseresznye. Érdekessége, hogy japán területeken kihalt, egy angol kiskertben találták meg és telepítették vissza. És most már itt, a Jeli Varázskertben is él ilyen fa. A kertalapító gróf Ambrózy-Migazzi Istvánról elnevezett kilátónál ültették el a japáncseresznyéket. - A harckocsiárok mentén is csüngő formájúak kerültek, és ide, a domboldalba is, hogy ne vegyék el a kilátást - mutatta Ruborits Tamás. Más formájúak is ékesítik a kertet: egy darab kehelyformájút és oszlopos fajtákat is ültettek. Ha sikeres lesz, ültetnek még belőlük, igazi áprilisi virágdömping lesz majd a következő években a Jeli arborétumban. Nem növénypusztítás árán lett helye az újdonságoknak - nyugtatott meg mindenkit a kert vezetője. A kilátónál, a cseresznyék helyén már nem volt szükség favágásra, azt a területet rendezték a kilátó építésekor. A magnóliásnál egy gyertyános erdőfolt volt: egy hatvanas években elmaradt fejlesztés nyoma. Maradt is meg a fákból, egy északi szélfogósávot hagytak meg a szakemberek.

V. Németh Zsolt környezetügyért is felelős államtitkár és dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a napsütéses kertnyitó rendezvényen.

Már csak egy-egy virág van az új telepítésű cseresznyéken, azonban a rododendronok csodásak, meg persze a magnóliás terület is. Aki pedig az örökzöld csodákra feledkezik rá szívesen, az sem csalódik. - Ez a kínai lombhullató ősmamutfenyő. Azért hívják így, mert az 1940-es években találták meg az első élő példányait egy buddhista templomban, előtte a tudomány csak kövület formájában ismerte - mutatta be Ruborits Tamás. Nem sokkal messzebb látható Magyarország legnagyobb összefüggő, tematikusan japán növényekkel beültetett területe. Ahogy V. Németh Zsolt környezet-ügyért is felelős államtitkár a kertnyitón megfogalmazta: - Az életet az állandóság és a változatosság teszi élhetővé, ezek szimbiózisa pedig évről évre tetten érhető ezen az ünnepségen.

- Gróf Ambrózy-Migazzi István álma száz év után minket is éltet, és hajtja azokat, akik most dolgoznak a kertért - köszönte meg a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkáját az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!