Hírek

2014.06.03. 12:35

Magot adtak, nem segélyt Ölbőn

Ölbő - Segítésként 1,2 millió forint értékben osztott ki vetőmagokat áprilisban egyedülállóknak, nagycsaládosoknak az egyházmegyei karitász. Ölbőiek is kaptak, köztük volt Péter Istvánné.

Némethy Mária

- Nagyon jól jött az ajándékba kapott mag. Szeretek kertészkedni, de amikor megkaptam a karitásztól a vetőmagot, úgy gondoltam, nagyobb terület kell. Korábban parlagon lévő kertrészt is művelek. Így többet tudok adni a konyhára a négy gyerekemnek, az unokáimnak.

A ház végében lévő szép kertjében, gondosan karbantartott parcellák között mondta el ezt Ölbőn Péter Istvánné. Bőven jut majd télre is a borsóból, zöldségekből, kukoricából, lecsóba a hagymából is. Újdonság számára a cékla, de már tudja: remekül fel lehet dolgozni azt is.

- Itt Ölbőn 24 rászorult, főként egyedülálló idős ember kapott az egyházmegyei karitász magjaiból, leginkább a dughagymának örültek - veszi át a szót a karitász helyi önkéntes munkatársa Dovánszky Gyula, aki szétosztotta ebben a faluban a magokat. Ő van megbízva azzal, hogy ellenőrizze a karitász programját itt, segítse is tanácsaival a kertművelőket.

- A cékla valóban újdonság Ölbőn. Egy nagycsaládban a gyerekek felásták a parlagon állt kertet, lelkesen vetettek, azóta is a család szépen műveli a veteményest. Azt tapasztalom, hogy az 50 felettiek újra belevágnak a kertészkedésbe., Már beszélgettünk róla, hogy a szupermarketben vásárolt áruk nem olyan ízűek, a kertben termett egészségesebb, meg öröm is van abban, ahogyan látja az ember nőni a növényt. Van eredménye a fáradozásnak. És a jó példa ragadós Ölbőn is!

Ölbőn, Péter Istvánné (középen, fehér pólóban) szépen gondozott. nagy kertjében hétfőn több karitászos is segédkezett. Ott volt Puklér Gyuláné, Varga Károlyné, a magvakat és szaktanácsait is szívesen adó Dovánszky Gyula, valamint Szanyi Péterné  (Fotó: Unger Tamás)

A gyerekkorától kertészkedő Dovánszky Gyula külön kiemeli: nemcsak Péter Istvánné kertjében ilyen szépek a növények, Ölbőn más házaknál is azok, mert a karitász minőségi, csávázott vetőmagokat adott ajándékba, ezért aztán f nagyon szépen kikelt minden.

Tuczainé Régvári Marietta, a karitász igazgatója is örömmel néz körül a tízszer harminc méteres konyhakertben.

- Évek óta osztottunk európai élelmiszersegélyt az egyházmegyében, de ez véget ért - fejti ki a vetőmag program elindításának okát. Gondolkodtunk azon, mivel tudnánk segíteni. A vidéket járva láttuk, milyen sokan nem művelik a kertjeiket. Arra gondoltunk: segítsük helyzetbe hozni a kerttulajdonosokat.

1,2 millió forint értékű vetőmagot osztottak szét a plébániai karitászokon keresztül az egyházmegyében. Vasban főként Kemenespálfán, Gencsapátiban, Perenyén, valamint Kőszegen, Toronyban, Őriszentpéteren, Vásárosmiskén és környékükön volt a legnagyobb a fogadókészség.

- Akárhonnan nézzük, ez megoldás sok ember bajára - magyarázza az igazgató. Aki a sajátját eszi, mentálisan erősebb, boldogabb ember, anyagilag is jobban jár, ráadásul a fenntartható fejlődés felöl nézve is ez a jövő útja. Az itteni terményt nem kell szállítani, helyben van és - nem győzöm hangsúlyozni - egészségesebb, mint a boltban vásárolt.

A program folytatódik, vetőmag osztás lesz jövőre is.

Annakidején, a 80-as években híres személyekről jelent meg egy könyv, amelyikben arról beszéltek, miért szeretnek kertészkedni. Ebben Gobbi Hilda másokkal együtt vallotta: a legjobb pihenés a madárfüttyös kertben tenni, venni, a saját magunk termesztette gyümölcsbe beleharapni.

Az a generáció még így gondolta. Az utána következőből is sokan műveltek-művelnek kiskertet, ám a mai 30 éven aluliak körében már nem éppen divatos elfoglaltság ásót, kapát kézbe venni. Egy tizenévestől egyenesen azt hallottam: csak a lúzerek kertészkednek.

Pedig a jövő arról szól, hogy több élelmiszert tudjunk termelni. Az ő jövője is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!