Hírek

2014.05.23. 14:45

Magyar gyerekek osztrák suliban

Monyorókerék - Néhány kilométerre a hátártól található Eberau. A határ melletti település általános iskolájának felső tagozatába sok magyar gyerek jár.

Farkas Eszter

Van olyan Szombathelyen élő család, amely csak azért költözött Budapestről a vasi megyeszékhelyre, hogy gyermekét Ausztriába járathassa tanulni. Az általános iskola felsőtagozatos diákjai azt mondják: itt nem kell annyit stresszelni és a tanárok is "jó fejek".

Midössze néhány kilométerre a határtól, Szentpéterfa szomszédságában található Eberau, vagyis Monyorókerék. A határ melletti település általános iskolájának felső tagozata, egy katolikus szellemű alapítványi iskola. amelynek fenntartója az eberaui Szent József Katolikus Magániskola Egyesület. Tandíj nincs, ráadásul a Josefinumban is ingyen kapják a gyerekek a tankönyveket.

A Tomor család Pápáról költözött Eberauba. Tomorné Kun Eszter, ifj. Tomor Balázs és Tomor Márk, mellettük édesapjuk, Tomor Balázs (Fotó: Horváth Csaba)

Nemrég az iskolában nagyszabású ünnepséget tartottak. A hetedik osztályos tanulók szülei sütöttek és főztek. Lángos, pogácsa és sütemény várta az iskolásokat és szüleiket, a gyerekek pedig műsorral készültek, majd mindenki részt vett a közös istentiszteleten. Minden évben van ilyen ünnepség, ám ezúttal a Burgenland Családi Közösség fennállásának 60. évfordulóját ünnepelték. A nagy sürgés forgás közben kérdeztük a magyar szülőket és gyermekeiket, hogy miért is az eberaui iskolára esett a választásuk. Nem volt nehéz egyébként magyar interjú alanyokat találni. A felsőbe járó magyar gyermek száma már olyan nagy, hogy vannak magyar osztályok is. Sebestyén Áron, az alsó tagozatot Szombathelyen végezte. Édesanyja Andrea azt mondja, amikor megtudták, hogy van lehetőség arra, hogy Áront külföldi suliba járassák, nem igazán volt min gondolkodni, hiszen mindennap busz viszi és hozza a gyerekeket, ráadásul nagyon jól megtanulják a nyelvet.

- Minden reggel az Ady térről indul a busz 7 óra 10 perckor. A magyar gyerekek a délutánt is az iskolában töltik. Áron most hetedik, s azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó döntés volt - mondta el Andrea.

Oswald Krisztina német-magyar tanár

- Szeretek itt tanulni. Sokkal kevesebbet kell görcsölni az órák előtt, mert nem felelünk. Mi projekteket előadásokat tartunk egy-egy témakörben. Ráadásul a dolgozatok időpontját is tudjuk előre. Az osztályokban is kevesebben vagyunk. A mi osztályunk például 12 fős - mesélte Áron, aki egyébként egyes-kettes tanuló, amely nálunk azt jelenti, hogy négyes-ötös szinten tudja a tananyagot. Szép teljesítmény ez, hiszen Áron nem tudott németül, amikor szülei beíratták az iskolába. Mint ahogy sok más magyar gyerek sem. Például a szombathelyi Szabó család két gyermeke is úgy jött az iskolába, hogy a magyar oktatási intézményben angol nyelvet tanultak a gyereke. Ádám most három éve, Anna pedig éve jár az osztrák suliba, s mindketten boldogulnak, értik és beszélik a nyelvet, s nem mellesleg jól tanulnak.

Van olyan magyar család, amely Budapestről költözött Szombathelyre, hogy az eberaui iskolába járathassa gyermekét. Galambosék fia Zoltán, bár német nemzetiségi iskolába járt Budapesten, a szülők úgy gondolták, anyanyelvi környezetben még jobban fejlődik majd a fiú nyelvtudása. A szülők azt mondják nem csak a nyelvtudás, de az egész szemlélet és oktatási folyamat más itt a határ másik oldalán. Életre nevelik a gyerekeket, megtanulnak csapatban dolgozni. A Tomor család Pápáról költözött ki Ausztriába, hogy mind a három gyermek itt tanulhasson. Az édesanya Eszter azt mondja, itt megnőtt a gyerekek önbizalma. Véleményét osztja Sipos Éva édesanya is, akinek két gyermeke jár az osztrák intézménybe.

Puskás Dominik és Galambos Zoltán, Galambos Imre és felesége Banka Mária. A Galambos család Budapestről költözött Szombathelyre, hogy Zoltán az eberaui iskolába jársson

 

Oswald Krisztina, az iskola magyar-német tanára szerint, ez az egyik lehető legjobb módszer arra, hogy a gyerekek anyanyelvi szinten megtanuljanak németül.

- Szerintem a legjobb az, ha a gyerekek magyar iskolabán tanulnak meg írni és olvasni. A jó alapok elsajátítása kell a nyelvtanuláshoz. Ezért az a legjobb, ha a gyerekek az alsótagozatot elvégzik Magyarországon, s felsőben jönnek hozzánk. Mivel alapítványi iskola, így bárki jöhet, legyen magyar vagy osztrák gyermek. A gyerekek magyar nyelvet és irodalmat is tanulnak, és történelmi olvasmányokon keresztül megismerkedhetnek a magyar történelem alapjaival - emelte ki Oswald Krisztina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!