Hírek

2012.09.26. 17:12

Magyar zenészek egy olasz filmben

Budapestről forgatott filmet a nyáron egy olasz produkció, a ZimmerFrei kollektíva. A Temporary 8th című audiovizuális városportrét szeptember 26. és 29. között egy alkalmi szabadtéri moziban, a Leonardo Kert nevű közösségi kertben mutatják be.

Gyuricza Ferenc

A forgatás három hétig zajlott, a két olasz művész, Anna de Manincor és Massimo Carozzi arra kereste a választ, hogyan hat a folytonos változás az emberekre, milyen nyomokat hagynak életük során a városon, illetve miként hat egymásra az ideiglenesség és az állandóság. Az alkotók a forgatás során közterületeket, üresen álló, elhagyott épületeket és építési területeket is felkerestek, valamint igyekeztek feltérképezni a már vagy még nem létező helyeket is. Az előzetes helyszínbejárás után az olasz stáb a VIII. kerületben találta meg azt az inspirációt, amit keresett. A filmben láthatjuk a Práter, a Szigony, a Tömő és a Gyulai Pál utca környékét, a Corvin negyedet, az A Grund nevű szórakozóhelyet, a Blaha Lujza, a Mátyás és a Teleki tér forgatagát, a közösségi kerteket, valamint a pályaudvar, a kínai piac és a temető környékét is.



A filmesek felkerestek néhány - ahogyan ők nevezték- kísértetjárta helyet is a fővárosban, mint a Duna-parton álló CET Kulturális Központot vagy a Tüske Csarnokot. A kerékpáros forgatásokon idegenvezetőjük Vidovszky Emma projektkoordinátor, Szemerey Samu és Erdős Zoltán urbanisták, valamint egy Teleki téri hajléktalan férfi volt. Mivel a helyszín-specifikus városportré minden esetben a helyi lakosokkal közösen készül, az olasz művészek személyes interjúkat is rögzítettek. Az ismeretlen arcok között a hazai könnyűzenei élet két jól ismert alakja is felbukkan, akik szintén erősen kötődnek a VIII. kerülethez. Egyikük az Irie Maffia tagja, Busa Pista, míg a másik Fekete János azaz Jammal, a Csillag születik egykori beatbox versenyzője, aki jelenleg a Belmondo együttesben zenél.

A Temporary 8th című film szinte dokumentumfilmes pontossággal dolgozza fel a környék történetét és kontextusát, ugyanakkor az alkotást rengeteg személyességgel itatták át a művészek. A tényeket a saját budapesti élményeiken, művészi látásmódjukon és a filmben megszólaló helyi lakosok tapasztalatain szűrték át. A végeredmény egy szubjektív, álomszerű film lett, amely megragadja a hely szellemét és hangulatát. Az elkészült művet szeptember 26. és 29. között, az egyik forgatási helyszínen, a Leonardo Kert nevű közösségi kertben, a palánták mellett kialakított alkalmi szabadtéri moziban láthatják az érdeklődők. Eső esetén a vetítéseket fedett helyen, a közeli A Grund nevű szórakozóhelyen tartják meg. A nyitó vetítésen Busa Pista és Jammal is részt vesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!