Hírek

2006.02.15. 17:00

Magyarországon is megjelent a madárinfluenza

Budapest (MTI) - Magyarországra sajnos megérkezett a madárinfluenza - jelentette be Gyurcsány Ferenc a témában tartott szerdai rendkívüli tanácskozást követõ sajtótájékoztatón, az Országházban.

Mórocz Zsolt

A miniszterelnök hangsúlyozta: állatbetegségrõl van szó, nincs ok a túlzott aggodalomra, "ez ma egy nagyon korlátozott és nem jelentõs kockázat". A kormányfõ közölte: szerda kora reggel óta tudni, hogy a Magyarországon átvonuló hattyúk közül két Bács-Kiskun megyei településen olyan elhullott tetemeket találtak, amelyek a "H5N típusú vírussal voltak fertõzve". Az állatbetegségek továbbterjedését megelõzendõ, Nagybaracska és Csátalja három kilométeres sugarú védõkörzetére kiterjedõ zárlatot, és 10 kilométeres sugárban közúti ellenõrzési körzetet rendelt el szerdán délután a megyei védelmi bizottság.

rn

A madárinfluenza magyarországi megjelenésérõl a kormányfõ elõször az internetes blogján számolt be, a bejegyzés keltezése szerint 13.47-kor. Közölte: Gráf József földmûvelésügyi miniszter telefonon tájékoztatta arról, hogy a Magyarországon átvonuló hattyúk és más vadmadarak közül jó néhány elpusztult, és minden bizonnyal a madárinfluenzának estek áldozatul.

rn

Ugyancsak a hivatalos miniszterelnöki bejelentés elõtt az Európai Bizottság közleményben tudatta: a magyar hatóságok tájékoztatták a bizottságot, hogy a madárinfluenza-vírusának H5 típusa végzett a három hattyúval, amelyet Bács-Kiskun megyében találtak. Az elpusztult vízimadarakból vett szövetmintákat továbbították az Európai Unió weybridge-i laboratóriumába, annak meghatározására, hogy a vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusa végzett-e az állatokkal.

rn

 Még a brüsszeli bejelentést megelõzõen a Fidesz az Országos Sajtószolgálaton keresztül kiadott közleményében annak a véleményének adott hangot, hogy a magyar kormány nem tesz semmilyen óvintézkedést az emberek biztonsága érdekében, pedig a madárinfluenza már bekerítette Magyarországot. Gyurcsány Ferenc a sajtótájékoztatón azt kérte: aki betegnek tûnõ szárnyast, vagy elhullott madarat - elsõsorban vízi-, illetve vándormadarat - talál, ne érintse meg, hanem hívja a 189-es kormányzati zöldszámot.

rn

"A magyarországi házi szárnyasokat nem érinti a betegség, kizárólag vándormadarakban mutatták ki a H5 vírustörzset - mondta Süth Miklós országos fõállatorvos szerdán az Országházban, sajtótájékoztatón. Elmondta: a tavalyi év során mintegy 11 ezer szárnyast vizsgáltak, közülük került ki az a kilenc bütykös hattyú, amelyekben kimutatták a betegséget. A vizsgálatokat még február 5-én, 6-án, 9-én végezték, s a keddi napra derült ki, hogy a madarak közül három ebben a betegségben pusztult el. Egy londoni laboratóriumban azonban tovább vizsgálják a mintákat. "... laboratórium fogja igazolni, hogy az N az valóban a H5N1-et fogja kihozni, vagy esetlegesen egy másik változatot" - mondta Süth Miklós.

rn

Közölte azt is, hogy a települések körül még fokozottabb lesz az ellenõrzés, ami azt jelenti, hogy mindent ellenõriznek, ami szárnyas állattól származik - húst, tollat, almot, tojást. A fõállatorvos hozzátette: a megye ezen része a bütykös hattyú költõhelye. Bács-Kiskun megyében egy háromezres kacsatelep van, ahol elrendelték a zárt tartást és megkezdték a szükséges intézkedéseket. Az állategészségügyi szakemberek most kezdik felméri, hogy a magángazdaságokban mennyi baromfit tartanak.

rn

 A szakember kitért arra, hogy lehetõleg a gazdák tartsák zártan a szárnyasokat, és ha meg tudják oldani, akkor fajta szerint is el kell különíteni az állatokat. A fõállatorvos is felhívta a figyelmet, hogy aki elhullott szárnyast talál, ne nyúljon hozzá, ne tegye zacskóba, ne vigye sehova, hanem értesítse a helyi állategészségügyi állomást.

rn

Gráf József agrárminiszter hozzátette: számítottak a betegség megjelenésére, ezért a felkészülési tervek készen vannak, azokat csak alkalmazni kell. A feladat az, hogy megakadályozzák a betegség házi szárnyasokra való átterjedését - tette hozzá. "Teljesen urai vagyunk a helyzetnek" - mondta a földmûvelésügyi miniszter.

rn

A hónap végére a Magyarországon kifejlesztett madárinfluenza elleni oltóanyag humán kísérletei véget érnek, és elkezdõdhet a gyártás - mondta Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára szerdán, az Országházban tartott sajtótájékoztatón. "Magyarország a technológiában élen jár - jegyezte meg. Hozzátette: a kockázat abban van, hogy kialakulhat a két (állati és humán) influenza-vírusból egy mutáns, amely már képes emberrõl emberre terjedni.

rn

Földi Péter, a Baromfi Terméktanács titkára az MTI érdeklõdésére elmondta: továbbra is fokozottan ellenõrzik a zárt épületekben mûködõ baromfi telepek biztonságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!