Hírek

2009.02.16. 03:29

Málladozó hidak

<b>Szombathely </b> - A városban 52 híd van, amelyek állapota állandóan romlik. A város folyamatosan figyeli hidaink állapotát, és nem rajta múlik, ha elmarad a felújítás. Az idő önmagában is rontja állapotukat, de nem ritka a - nem szándékos - emberi rongálás sem.

Vas Népe

- A városban több helyen is felmerül hasonló probléma, például a Bartók Béla kör-úton - nyilatkozta lapunknak Lakézi Gábor osztályvezető. - A károkat főleg a gördeszkások, valamint időjárási hatások, főként fagyok okozzák. A keletkezett fagykárok ebben az időszakban nem javíthatók időtállóan, ezért a karbantartási munkálatok csak a tavaszi időszaktól kezdődhetnek meg. A babakocsival történő közlekedés régóta gondot jelent, de szabványos akadálymentes rámpák kiépítésére nincs lehetőség. Egyrészt a kivitelezés bonyolult, néhány helyen lehetetlen is, másrészt óriási összeget jelentene ilyen feljáró kialakítása.

Egy-egy hídfelújítás több tízmillió forintot is felemészthet. Idén a hidak felújítását nem tervezik, mivel a jelenlegi gazdasági helyzetben a szükséges költségeket nem tudták beiktatni a pénzügyi tervekbe. A javításokat viszont az idei évben is elvégzik, hiszen a városnak kötelessége az 52 szombathelyi híd megfelelő időközönkénti állapotfelmérése, ellenőrzé-se, és ezek alapján a szükséges intézkedések megtétele. Tavaly négy híd javítására kerülhetett sor a városban. A Márton Áron utcai hídon kívül helyreállították a Bartók Béla körúti hídkonzolt, és felújították a Csónakázótó szigetére átvezető hídat is. Az oladi Aranypatak-híd rendszeres gondozást igé-nyel, mivel nem bírja a jelentős forgalmi terhelést. Itt két fekvőrendőr elhelyezésével kívánták ezt az igénybevételt csökkenteni, ami viszont azzal járt, hogy lelas- sította a forgalmat ezen a szakszon, ezért gyakoriak a torlódások a híd mindkét végén, és a műtárgy állapota tovább romlik így is.

Idén a Gyöngyös-patak szombathelyi szakaszán három hídnak az állapotfelmérésére kerül sor a illetékesek részéről. Az, hogy mikor, melyik hídon és milyen mértékű renoválás kezdődhet, nemcsak a felmérés eredményétől, hanem a város a pénzügyi lehetőségeitől is függ. A kevés pénz ellenére a kisebb kar-bantartási munkálatok még a tavasszal megkezdődnek - ígérte az osztályvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!