Hírek

2015.02.19. 19:52

Már 125 évesek - Ünnepelt a szombathelyi Horváth Boldizsár iskola

Szombathely - A Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola tanárai, diákjai csütörtökön az iskola születésnapját ünnepelték meg.

Némethy Mária

A kereskedelmi szakoktatás 1890. szeptember 1-jén kezdődött el Szombathelyen. A polgári iskola IV. osztályát végzett tanulóknak általános műveltséget nyújtó közismereti tárgyakat és szaktárgyakat kezdtek el tanítani a felsőkereskedelmi iskolában, a mai Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola elődjében.

Ebben a tanévben ünnepli fennállása 125. évfordulóját a középiskola. Csütörtökön az Arena Savariában gálaműsorral jubiláltak. Az oktatási intézmény diákjai énekeltek, táncoltak, volt próza és hangszeres muzsika is. Köszöntőt dr. Puskás Tivadar polgármester mondott. Kiemelte, hogy ebben a térségben ilyen iskola nem volt még 125 évvel ezelőtt.

A 125 éves iskolát Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár méltatta. Fotó: Timár Gergely

– Az elődők értették a kor szavát, elindították a kereskedelmi képzést, mint ahogyan most mi is elindítjuk a műszaki képzést – hallottuk tőle. Megköszönte a minőségi oktatást, majd további boldog 125 évet kívánva egy emléklapot adott át Sági József megbízott igazgatónak.

Az iskolát Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár méltatta. – Az, hogy ma itt lehetünk, itt ünnepelhetünk, köszönhető az elődök jó stratégiai döntésének, a mindenkor kiváló szakmai munkának és azoknak a kiváló közösségeknek, amelyek vonzóvá tudták tenni ezt a középiskolát – hangsúlyozta.

Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a jövőről szólt. A duális képzések fontosságáról, a jó együttműködésről, és azt is kiemelte: 500 oktatási intézmény közül a Horváth Boldizsár szakközépiskola ma az országban a nagyon rangos 11. helyen áll.

Ő is emléklapot adott át Sági Józsefnek, aki ezután egy valódi időutazásra hívta meg az Arena Savariát megtöltő közönséget. Vetített képek segítségével ismertette az iskola történetét. Elmondta például, hogy itt tanult Lóránt Gyula is a későbbi legendás Aranycsapatból.

A gálaműsorban köszöntötték az iskola korábbi igazgatóit, a hajdani tanárok közül a legidősebbet, a 94 esztendős Pünkösty Botond testnevelőt. Miniszteri Elismerő Oklevet adott át az államtitkár két mai tanárnak: a matematika és informatika szakos Király Bernadettnek, valamint Kulics György közgazdász tanárnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!