Hírek

2014.03.04. 16:55

Már alakul a lista

Hétfőn délután 4 óráig volt lehetőségük a jelölteknek arra, hogy legalább 500 érvényes ajánlást gyűjtsenek össze, és adjanak le az egyéni választókerületi irodákban.

Farkas Eszter

Az irodáknak három napjuk van arra, hogy a leadott íveken szereplő ajánlásokat ellenőrizzék, majd a választási bizottságok elé terjesszék nyilvántartásba vételre. Ez azt jelenti, hogy a bizottságoknak csütörtök délután négy óráig kell az ellenőrzések alapján a nyilvántartásba vételről dönteniük.

Vas megyében összesen három választókerület van: a szombathelyi, a sárvári és a körmendi. A Nemzeti Választási Iroda honlapjának keddi adatai szerint Vas megyében összesen 59 jelölt indulna az április 6-ai országgyűlési választáson. Az 1.-es számú választókerületben jelenleg nyolc regisztrált jelölt van, de öten várják a bizottság döntését:

A 2.-es számú választókerületben 11 regisztrált jelölt van és összesen heten várják a döntést. A 3.-as számú választókerületben kilencen már biztosan indulhatnak, és van hét új jelentkező, ők a regisztrációra várnak.

Korábban készült képünkön Kun László, a Vas Megyei Területi Választási Iroda vezetője látható. Fotó: VN Archív

Egy másik fontos határidő is lejárt, méghozzá kedden délután négy órakor. A jelölőszervezetek a „színeikben" induló jelöltek nyilvántartásba vétele alapján állíthatnak országos pártlistát; ehhez legalább kilenc megyében és a fővárosban 27 egyéni képviselőjelöltet kell állítaniuk. Az országos lista bejelentésének határideje tegnap délután 4 órakor járt le. Eddig a Fidesz-KDNP-nek, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-nek, a Jobbiknak, az LMP-nek, A Haza Nem Eladó Pártnak, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek, az Új Magyarország Pártnak, a Munkáspártnak, a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártnak, a Seres Mária Szövetségesei pártnak és a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártnak van legalább 27 egyéni jelöltje legalább kilenc megyében és a fővárosban, a többi pártnak egyelőre ennél kevesebb, de az ellenőrzés és az összesítés még napokig eltarthat.

A választási bizottságok a Fidesz-KDNP, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP szövetség és a Jobbik jelöltjei közül 106-ot vettek nyilvántartásba, ez azt jelenti, hogy ezek a pártok, illetve pártszövetségek az összes választókerületben indulhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!