Hírek

2017.04.19. 05:56

Már bekövetkezett a figyelmeztetés: viharos erejű a szél Vas megyében

Hivatalosan is megerősítette a meteorológiai szolgálat, már szerda reggel elérte a viharos erősséget a szél Szombathelyen. Szerdára már riasztás is érvényes Vas megyében, és csütörtökre is kiadták a figyelmeztetést. Többszörösen óvatosságra int a vasi katasztrófavédelem.

Bakos Ágnes

A szerda reggel 7 óra 30 perckor kiadott jelentés azt írja:

„Megerősítés / előrejelzés: Viharos szél BEKÖVETKEZETT / Figyelmeztetés: 2 (narancs)"

Másodfokú meteorológiai figyelmeztetés érvényes Vas megyére, hiszen a szél ereje elérheti a kilencven-száz kilométer per órát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat órás jelentései szerint a nap első órájában már 46 kilométer per órás szelet mértek, akkor határozottan északi irányból. Hajnali 2 órakor már 58 kilométer per óra volt a legerősebb lökés. A hajnali óráktól északnyugatira fordult a szél, azóta is 46-59 kilométer per órás erejű volt egy-egy lökés. A szélerő, vagyis az átlagos szél 24-28 kilométer per órát ér el.

A szél miatt a másodfokú figyelmeztetés mellett elsőfokú, citromsárga jelű riasztás is érvényes Vas megye összes járására.

A viharos erejű szél miatt már csütörtökre is másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ Vas megye területére.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság többszörösen is óvatosságra int a szél miatt.

- Az ilyen erős széllökések faágakat törhetnek le, fákat dönthetnek ki, azok közlekedési akadályok lehetnek.

- A szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit. Az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban hosszabb-rövidebb ideig tartó is zavarok lehetnek. Ha valaki leszakadt elektromos vezetéket, vagy sérült közműhálózatot észlel, ne közelítse meg, hanem hívja a 112-es segélyhívó számot.

- Ahol az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztása életbe lép, zárják be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő tárgyakat, kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket tanácsos bevinni az épületbe, mert ezek károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket.

- A hideg időjárás miatt a fűtési időszak is kitolódik, sok háztartásban fűtenek még. Ahol nyílt égésterű fűtőberendezés üzemel, ott a szén-monoxid-mérgezés megelőzése érdekében gondoskodjanak a rendszeres szellőztetésről.

Az időjárási prognózis úgy fogalmaz „tél van a tavaszban". Ennek oka pedig az, hogy egy ciklon mélyül ki térségünk felett. Hatására csapadékos, szeles, az átlagosnál jóval – helyenként több, mint 10 Celsius-fokkal – hidegebb idő várható.

A hőmérséklet a szerda első óráiban 3-4 °C körül alakult Szombathelyen, ennél nem valószínű, hogy sokkal melegebb lesz a délutáni órákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!