Hírek

2016.02.04. 12:38

Már papírjuk is van az értékeikről a vasi településeknek

Szombathely – Étel, épület, hagyomány, de tojásdíszítés is szerepel már a Vas Megyei Értéktárban. Dolgoznak tovább a helyi bizottságok, több településen, határon átnyúló programban, minisztériumi támogatással végzik az értékmentést a jövőben.

Bakos Ágnes

– Gazdagok vagyunk értékekben, hagyományokban – hangsúlyozta Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a tanúsító oklevelek átadása alkalmából.

Az agrár- és élelmiszergazdaság területén, ipari és műszaki megoldásokból, épített kulturális örökségből, kulturális örökségből és természeti értékekből választották ki a "legeket" a Vas Megyei Értéktárba.

Az értékeket őrző és vigyázó települések, szervezetek képviselői csütörtökön vették át okleveleiket a Megyeháza dísztermében Majthényi László közgyűlési elnöktől, dr. Kondora Bálint alelnöktől és Tausz Istvántól, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnökétől.

Az oklevélátadás volt az értéktárak majdnem kétéves történetének harmadik mérföldköve – így fogalmazott Majthényi László.

– Az első a füzet volt, amely az értéktár gondolatának népszerűsítésére készült. A második mérföldkő az egyéves gyűjtőmunka után a megyei értéknap volt – sorolta az elnök.

Külön megköszönte a munkát a helyi értéktár bizottságoknak és a Nemzeti Művelődési Intézet Vas megyei munkatársainak.

– Folytassuk az értékgyűjtő munkát – erre hívta fel a jelenlévők figyelmét. Beszélt arról, hogy a gyűjtőmunkát a Földművelésügyi Minisztérium pályázata segíti. Az értéktárakat támogató kiíráson a 66 pályázat között tíz Vas megyei kap támogatást. A forrásból a határon túli együttműködéseket erősíthetik a kedvezményezettek.

Okleveles érték lett - sok más kincs között - az őrségi tökmagolaj, a csempeszkopácsi templom, a cáki pincesor, a nádasdi rotunda, a kőszegi vár, a toronyi kenyér, a nicki műgát, valamint a kiemelten védett régészeti lelőhely Sé Malomi dűlőjén – és még bőven folytatható a sor.

Nemcsak az értékgyűjtők vehették át okleveleiket a csütörtöki ünnepségen, hanem Elnöki Emlékérmet kapott Tausz István, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke – így köszönte meg munkáját Majthényi László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!