Hírek

2014.01.20. 11:45

Már támadnak a kullancsok

Az új év szokatlanul meleg időjárással indult, ezért a kullancs szezon nem ért véget. Az állatorvosi rendelőkben a szokottnál több kullancsfertőzéses kutyát kezeltek az elmúlt hetekben.

A kullancs kora tavasztól késő őszig támad, jó esetben. Egy olvasónk azonban arra hívta fel figyelmünket, hogy kutyájában több kullancsot is talált a napokban. Dr. Kiss Anna szombathelyi állatorvos kérdésünkre elmondta, bizony rendelőjében is több kullancsfertőzött kutyát kezelt az elmúlt hetekben.

-Az enyhe időben még akár a téli időszakban is támadhat a kullancs. Az élősködő számára ideális időjárás az enyhe, tavaszias, nem túl napos, nem túl száraz időszak, de a fagyokat kivéve szinte mindig számíthatunk a megjelenésére. A kullancsok a telet az aljnövényzetbe fúródva, vagy rágcsálók vackában vészelik át - mondta az állatorvos.

Volt olyan kutya, amelyből öt kullancsot szedtek ki januárban   (Fotó:VN Archív)

-Ami a kullancsfertőzött kutyákat, vagyis a babéziás eseteket illeti, már január másodikán hoztak egy kutyust. Négy, öt darab kullancsot szedtünk ki belőle. Az elmúlt hetekben is januárhoz képest jóval több babéziás esetünk volt, mint szokott lenni az év ezen időszakában - ecsetelte dr. Kiss Anna.

-Úgy gondolom a jelenlegi időjárásnál érdemes a gazdiknak kullancs elleni cseppet rakni a kisállataikra, ez megelőzheti a bajt. Abban az esetben, ha a kutyán elesettséget, bágyadságot, apátiát észlelünk, vagy esetleg nem eszik az állat érdemes orvoshoz fordulni, pláne abban az esetben, ha volt előzménye a dolognak, vagyis találtunk kullancsot kedvencünkben. Intő jel lehet még a magas láz, a sötétülő, véres jellegű vizelet, mustár színű széklet és a sápadt nyálkahártya - magyarázta el a szombathelyi állatorvos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!