Hírek

2017.08.03. 18:30

Már tudjuk, mit iszol a Savaria Karneválon

SZOMBATHELY - Tegnap estére felszállt a füst, és kihirdették a Savaria Történelmi Karnevál borversenyének eredményét. Nem fognak csalódni.

Nagy Ildikó

Soha ennyien nem neveztek még a Savaria karnevál borversenyére: az okleveles borbírálókból, borszakértőkből és sommelier-kből álló, nyolctagú zsűri Baráth Sándor borszakértő vezetésével és a Kőszegi Borbarát Hölgyek közreműködésével - két csoportban, vörös- és fehérboros szekcióban - összesen 92 tételt kóstolt és értékelt: 54 fehérbort, 26 vörösbort és 12 rozét. Több magyarországi borvidék - a tolnai, a balatonfüred-csopaki, a zalai, a badacsonyi, a villány-siklósi, a csongrádi, a móri, a Balaton-felvidéki, a szekszárdi, a pannonhalma-sokoróaljai - is képviseltette magát a versenyen, és idén először a határon túlról, Lendváról is érkezett néhány tétel a karneváli megmérettetésre. A fehérborok közül a legtöbbet a balatoni régióból, a vörösek közül pedig Villányból küldték. Az újságírók és a karneváli Borok utcájában fellépő zenészek (Ripoff Raskolnyikov, a Karak zenekarból Németh Bence, a Mágikus Mintha zenekarból Szabó Róbert Endre) is kóstoltak, ők is a szekszárdi shirazt hozták ki győztesnek, így az lett a médiabor, a Vinum Pressum is.

Az újságírók és a zenészek sem nyúltak mellé: nekik is a szekszárdi shiraz jött be Fotó: Unger Tamás

A Savaria Történelmi Karnevál legjobb édes fehérbora a Borbély Családi Pincészet 2015-ös, késői szüretelésű Badacsonyi Zeusz bora lett. A karnevál legjobb száraz fehérbora a Feind Borházban készült: a 2015-ös Narancsbor nem narancsból készült: az elnevezését a különleges technológia (hosszú ideig hagyják a héjon erjedni) során nyert, narancsos színéről kapta. Az abszolút győztes a szekszárdi Fekete Borpince 2014-es Shiraz válogatása lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!