Hírek

2011.03.15. 19:19

Március 15. - Megyei ünnepség a répcelaki művelődési házban

Több százan emlékeztek az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 163. évfordulójára Répcelakon. Itt adták át a megyei közgyűlés kitüntetéseit több mint hetven, a közösségért dolgozó embernek. Az ünnepségen felavatták az európai uniós támogatással megújult Művelődési Otthon és Könyvtár épületét.

Simon Erzsébet

A várossá válás tízéves évfordulóját ünneplik az idén Répcelakon. Első programként felavatták a felújított művelődési házat, és itt tartották a március 15-ei megyei ünnepséget.

Az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 163. évfordulója, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, egyben a magyar sajtó napja tiszteletére együttes ülést és kitüntetési ünnepséget rendezett kedden a felújított művelődési házban a városi rangot évtizede elnyert Répce-parti település önkormányzata a megye vezetőivel. A használói által néhány hónapja már birtokba vett, megszépült közművelődési intézményt Kovács Ferenc avatta fel. A megyei közgyűlés elnöke kijelentette: a répcelakiak mertek nagyot álmodni, mi több, elő is tudták teremteni a beruházáshoz szükséges önrészt. A művelődési ház és a – hamarosan elkészülő – városközpont megújításával együtt nemcsak a helyiek, de a megye és a térség is gyarapodott. A beruházás részleteit Szabó József répcelaki alpolgármester ismertette a megjelentekkel. A több mint két évtizede átadott épületen az elmúlt időszakban csak kisebb felújításokat végeztek, így időszerűvé vált a teljes rekonstrukció. A mintegy 560 millió forint összköltségű „Répcelak Városért Program” projektjéhez 410 millió forintot kapott a település uniós támogatásként. Több mint százmillió forintot fordítottak a művelődési házra, a megszépült létesítmény most méltó helye volt a március 15-ei megyei ünnepségnek.

De jó alkalom volt ez arra is, hogy a városi rangot tíz éve elnyert települést a megyei közgyűlés elismerő oklevelével jutalmazza Kovács Ferenc. Dr. Németh Kálmán polgármester március 15-ike alkalmából beszélt arról a három répcelaki Barthodieszkyfivérről, akik honvéd főhad főhadnagyi rangban részt vettek a 48-as harcokban, majd követendő példának hozta fel a Kossuth javasolta, az utódok által keveset emlegetett Védegylet – alapítói megfogadták, hogy magyar védjegyű termékeket vásárolnak – megalakulását is. A megyei közgyűlés elnöke az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a forradalom szó jelentéséről elmélkedett, megállapítva: mi magyarok, ha azt mondjuk, forradalom, mindig, mindnyájan, mindenhol arra az egyetlen, alig másfél esztendős időszakra gondolunk, ami kettévágta a XIX. századot. Ami összefoglalta mindazt, amit a nemzet elvárt önmagától a korábbi századokban, és ami előkészítette a béke és a gazdagodás, az önbizalom oly szép századfordulós korszakát.

A megyei közgyűlés díjait csaknem hetvenen vehették át tegnap Répcelakon. Ketten részesültek Vas Megye Gazdaságáért-díjban: Nádor István, a Nyugat- dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója, valamint Günther Stoimaier, a vépi SAB technologies Kft. ügyvezető igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!