Hírek

2010.06.01. 15:19

Markusovszky kórház: 1515 napot kell várni a térdprotézis műtétre

A legtöbb betegnek akár hónapokat is várnia kell, amíg bejut az előírt kezelésre. Ez a várakozás állapotának hirtelen romlásához is vezethet.

Bajdó Bettina

Az Egészségbiztosítási Felügyelet legfrissebb adatai szerint az elmúlt negyedévben ismét nőttek a várakozási idők a megyében. Szürkehályog műtétre a Markusovszky kórházban 510 napot kell várniuk a betegeknek, ez 22 nappal több, mint az előző negyedévben. Térdprotézis műtétnél még ennél is jóval hosszabb a várólista, a páciensnek 1515 napot kell kiböjtölnie, míg a műtőasztalra kerül. A fekvőbeteg ellátásban az elégtelen finanszírozás miatt egyre hosszabb a halasztható műtétek várólistája, viszont a betegeknek már a sürgős kezelésekre is várniuk kell. Sok esetben több hónap is eltelhet, mire a páciens a háziorvostól eljut a kórházba, ahol megkapja a  kezelést.

Lendvai Rezsőné, betegjogi képviselő szerint kétfelé kell választani a problémát. Vannak panaszok a várólisták hosszúsága miatt, s amiatt, hogy a betegek folyamatosan hátrébb kerülnek a sorban. Ilyen esetekben mindig megkeresik a várólisták felelősét, s az ő szakmai hozzáértésével próbálják orvosolni a problémát.

Emellett vannak panaszok arra vonatkozóan is, hogy hosszú idő telik el addig, amíg a páciens megkapja a kezelést. Előfordult olyan eset is a megyében, hogy a háziorvos nem ismerte fel a betegséget, így csak később kapott a beteg lehetőséget a kivizsgálásra. Éppen ezért a betegjogi képviselő azt ajánlja a háziorvosoknak, bíztassák szűrésekre a pácienseket, illetve, ha felmerül a gyanú, hogy komoly a baj, akkor sürgősséggel kérjenek beutalót számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!