Hírek

2014.12.04. 16:25

Mártogatók, krémek, saláták, borkorcsolyák a vendégváró asztalra

Épp az adventi időszakra látott napvilágot a Pannon Lapok Társasága új szakácskönyve. Soha jobb időzítést: a Vendégváró ételek könyve sok jó ötlettel szolgál az ünnepre érkezők megvendégeléséhez is.

Tersztyánszky Krisztina

A könyv társszerzőinek, azaz a receptek beküldőinek csütörtök délután szerkesztőségünkben adtuk át a jól megérdemelt tiszteletpéldányukat. Mehlhoffer Tamás, lapunk digitális főszerkesztője a Pannon Lapok Társasága veszprémi ügyvezetése nevében is köszönetet mondott azoknak az olvasóinknak, akik immár a sokadik sikeres receptkönyv megjelenéséhez járultak hozzá beküldött ötleteikkel. A vendégvárás tematikája sokuk fantáziáját megmozgatta, a megszokott, kedves arcok mellett ezúttal új nevekkel is találkozhatunk a kötetben. Bár a közel negyven vasi háziasszony és konyhamester közül csak alig tucatnyian tudtak eljönni a tegnapi beszélgetésre, szinte minden felvetett kérdés élénk eszmecserét indított el. Abban mindenki egyetértett, hogy karácsony közeledtével megnő a vendégjárás, és hogy a rég látott rokonoknak, barátoknak kijár a terített asztal mellett a kényeztetés.

A csütörtöki találkozás szerkesztőségünkben: ülők balról jobbra Tömböly Dénesné, Bolla Lászlóné, Horváth Gézáné, Fendrik Ernőné, második sor, balról jobbra: Borsics Ferencné, Császár Szabina, Grédlics Istvánné, Tersztyánszky Krisztina, harmadik sor, balról jobbra: Haraszti Sándorné, Kocsis Istvánné, Tátrainé Kulcsár Irén, hátul Mehlhoffer Tamás (Fotó: Tímár Gergely)

Csütörtökön, a könyv átadása kapcsán ismét háziasszonyokkal beszélgettünk. A vendégvárást, gasztronómiai szempontból kivétel nélkül úgy értékelték: ez rendkívüli alkalom, amire jóelőre fel kell készülni, és lehetőleg már kipróbált, de nem túl gyakori ételféleséget illik tenni az asztalra. Szendvicsről hallani sem akartak, mint ahogy rántott hússal sem illik előrukkolni . Varga Gézáné, Márti rokonai például messziről érkeznek, így mindig többfogásos menüvel várja őket és még az elutazáskor is csomagol útravalót. Fendrik Ernőné Ilonánál minden évszaknak megvan a maga specialitása. Így a november a sütőtökről szól, tehát a rokonok, barátok akár annak alapján is időzíthetik az utazásukat, hogy most éppen mi van terítéken. Ilona egyébként nagyon szívélyes házigazda: tőle evés nélkül még a kéményseprő sem mehet el. Tátrainé Kulcsár Irén arra esküszik: többféle csipegetnivalót kell az asztalra tenni, hogy minden vendég megtalálja közöttük a kedvére valót.

Érdekes, hogy a fehér abrosszal leterített asztal és a csigatésztás aranyló húsleves egyeduralma erősen meginog, amikor a vendégek jól-látása a cél. Borsics Ferencné például arról számolt be, hogy náluk, ha összejön a tizenkét tagú család, svédasztallal fogadja őket. Ilyenkor mindent előre elkészít, úgyhogy amikor megérkeztek a vendégek, már nem kell ugrálnia. A nagyszobában két asztalt terít meg. Az egyiken helyezi el a hidegtálakat, salátákat, felvágottakat, a másik mellé pedig rakja a székeket. Aki megpakolta a tányérját, itt ülhet le falatozni.

A kötetlen, baráti együttlét jó alkalma a fondüzés, ami már szintén egyre több család szokásai közé beszivárgott. Ezt a receptkönyv is sugallja azzal, hogy egy terjedelmes fejezetet szentel a különféle mártogatóknak. Akad köztük sajtos, póréhagymás, cukkinis, padlizsános, csicsókás. Az alapanyag lehet főtt vagy nyers, a mártogatnivaló pedig a különböző kenyerektől a burgonyán, chipsen, almán keresztül egészen az aszalt szilváig terjed.

 

A salátákról szólva egyetlen dolog hozta közös nevezőre vendégeinket: a saláta legyen nyers, igazi vitaminbomba. Szelve, kockázva, reszelve jöhet bele mindenféle zöldség, az öntet lehet olivaolajos, balzsamecetes, ha pedig tartalmasabb fogást szeretnénk, akkor tejfölös vagy kefíres. A fűszerezés szinte nem ismer határokat: reszelt lilahagyma, fokhagyma, snidling, kakukkfű, bazsalikom, mustár, esetleg cukor vadíthatja meg a zöldségeket. Hogy hogy előzhető meg a túlfűszerezés? Császár Szabina tippje: gyakran kell kóstolni. Szárított fűszernövény helyett mindig használjunk frisset, esetleg fagyasztottat, ég és föld a különbség!

Volt, aki azt mondta: náluk, ha a nagy család érkezik, az unokák kedvencét főzi mindig, míg más éppen fordítva, a legidősebb rokonnak kíván elsősorban a kedvében járni. Ha valakinek diétáznia kell a látogatók közül, arra persze tekintettel kell lenni, de aki vendégségbe megy, az a fogyókúrát tegye félre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!