Hírek

2013.09.03. 17:25

Szerdától forgatják Kőszegen a Kossuthkiflit

A terv szerint szerdán elkezdődik a Kossuthkifli című film kőszegi forgatása. Kedden a filmesek elkezdték átalakítani a Jurisics teret, amely a filmben Érsekújvár főtereként szerepel majd.

Némethy Mária

Kedden a Jurisics térről eltüntettek minden olyat a filmesek, ami nem illik a XIX. század közepén, szabadságharcunk idején játszódó filmsorozat díszletébe. Leszerelték a kandelábereket, kerékpártárolókat, majd a tavaly felavatott, megújult tér díszkőburkolatára autókkal hordtak homokot, azt terítették szét rajta. Így alakult át a Jurisics tér Érsekújvár 1848-49-es főterévé.

Fehér Béla regényéből, a Kossuthkifliből forgat filmet Rudolf Péter, ennek egyik helyszíne Kőszeg, ahol mától jövő csütörtökig tervezik a forgatást. "Ez kissé meg fogja nehezíteni hétköznapi életüket ... az okozott kényelmetlenségért türelmüket és megértésüket kérjük " - olvasható Rudolf Péter rendezőnek, producernek a kőszegiekhez írt levelében.

A forgatás egyik helyszíne lesz a tér egyik nagyon régi, már Mátyás király korában is állt háza. Ez hajdan Szvetics bíróé volt, most Martis Annáék lakják.

- Egy temetkezési vállalkozó házává alakultunk át, a hétvégén eléggé sokan dolgoztak a produkciótól itt. Fekete vászonnal vonták be a földszinti üzlethelyiség falát, beton aljzatát terméskő mintájúra festették át. Megtapasztaltuk, milyen nagy hercehurcával jár egy ilyen forgatás, de nagyon kedves emberek a filmesek - osztja meg velünk élményeit Martis Anna. Szomszédjában, a Kőszegen csak Lábasházként említett épület földszinti ruhaüzletében XIX. század közepi kávéházat alakítottak ki.

Bárkit kérdezek, válaszaikból egyértelmű: a kőszegieknek érdekesség a filmforgatás. Már többet is megéltek, de azért nem történik túl gyakran ahhoz, hogy megunják. Beszélgetés témája körükben, milyen sokan vannak a filmesek, hogy a város három szállodáját is megtöltik.

A Fehér Béla vérbő humorral és páratlan nyelvi leleménnyel megírt könyvéből forgatott filmsorozat jövő ősszel kerül majd képernyőre, ahol bizonyára felismerjük majd a Jurisics teret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!