Hírek

2012.12.16. 15:08

Meddig tart a jogosultság egészségügyi szolgáltatásra?

Megyei körkép - A tanulók és a nappali tagozatos hallgatók a tanulói, hallgatói jogviszonyuk kezdetétől a diákigazolványra való jogosultság megszűnéséig jogosultak egészségügyi szolgáltatás igénybevételére.

Kiss Tamás

A diákigazolványra való jogosultság a tanulói jogviszony megszűnése esetén a megszűnést követő október 31-ig áll fenn.

A NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága közlése szerint a hallgató, ha a hallgatói jogviszonya az első  félévben szűnik meg, akkor a megszűnést követő március 31-ig, ha a második félévben szűnik meg, akkor a megszűnést követő október 31-ig jogosult diákigazolványra. Egészségügyi szolgáltatásra azonban ezt követően 45 napig még továbbra is jogosultak a hallgatók.

Így azok a tanulók, akik idén fejezték be tanulmányaikat, illetve azok a hallgatók, akiknek a hallgatói jogviszonya a második félévben szűnt meg, december 15-ig jogosultak alanyi jogon egészségügyi ellátásra. Abban az esetben, ha az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága megszűnt és a tanuló, hallgató az ezt követő napon nem válik biztosítottá (pl. nem létesít munkaviszonyt) vagy egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen (pl. szociálisan rászorulóként) sem jogosult, be kell jelentkeznie egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére az állami adóhatóságnál a 12T1011 számú nyomtatványon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!