Hírek

2017.03.25. 18:10

Kitalálja miben egyedülálló Vas megyében Táplánszentkereszt?

TÁPLÁNSZENTKERESZT - Nem tudtam eldönteni: a feladatra való összpontosítás miatt képzeltem csak, vagy tényleg körbelengi finoman a medvehagymaillat a falut, már annak határától.

Pogács Mónika

ZSENGE

Lehajtva a főútról, fokhagymához hasonló illat csapott meg. A táplánszentkereszti művelődési házat övező ősparkba érve még intenzívebb volt a hatás. Pedig még épp hogy kibújt a földből a medvehagyma zsenge zöldje. A megfelelő időben érkeztem azon ritka helyek egyikére, ahol nemcsak az erdőalján, hanem a település közepén is megterem a különlegesség. Vas megyében az egyedüli ilyen hely. Ebben Meskó Krisztián népművelő is megerősített. Érkezésemkor azonnal a park egy hátsó nagy szegletébe invitált. Ott a legintenzívebb a növény jelenléte. Keresik is sokan.

Meskó Krisztián népművelő a művelődésiház kertjében mutatta a friss, zsenge medvehagymahajtásokat

- Amibe hagymát tennénk, abba a medvehagyma is való. Kedvezőbb az élettani hatása, mint a fokhagymának. Jótékonyan hat a vesére, májra, a bélrendszerre, a vérkeringésre, és vértisztító hatású - sorolta a legfontosabb tudnivalókat a növényről vendéglátóm, aki azt is elmondta: szépen kibújt már a zöld hajtás. A néhány napos, folyamatos napsütés mindig kedvez a növénynek. Pillanatok alatt nyolc-tíz centisre nő.

A medvehagyma-fesztivál idén április 8-án lesz, de a programon kívül is sokan jönnek, hétköznapokon is a vad zöldségért. A falu örül a látogatásoknak, elvégre a település hírneve így is öregbedik. Csak néhányakat kell figyelmeztetni, ha nem ismerik a háztartási szükséglet mértékét. Ugyanis a medvehagymást védő helyi rendelet ilyen kis mennyiségben engedélyezi az ízes, illatos, egészséges növény szedését. Pástétomba, levesnek, pogácsába valónak nejlonzacskónyit mindenki vihet innen.

SZAKSZERŰEN

- A föld felett kell közvetlenül a szárat lecsípni. Egy hét-nyolc levélből álló csokornak csak a felét jó, ha leszakítjuk, hogy regenerálódni tudjon. Gyökerestül semmiképpen nem szabad kiszedni - hangsúlyozta Meskó Krisztián, aki kilenc éve döntött úgy, hogy a különleges növény széles körű megismertetése céljából fesztivált szerveznek. A medvehagyma a 19. században grófkisasszonyok révén került a kastélykertbe.

ŐRSÉGI

Az Őrségből telepítettek ide néhány tövet, több más növénnyel együtt a Széchenyi kastélyban lakó nemesek. Úgy látszik, ez az őspark, a terület mikroklímája ideális helynek bizonyult számukra, hiszen nagyméretű szőnyeggé szaporodott a medvehagyma-ültetvény. - Az ártéri talaj, a Gyöngyös patak közelsége, az árnyas, de egyben napsütötte vizenyős hely, egyfajta erdőalji klíma a megfelelő a medvehagymának - vezette le botanikai alapvetéssel a művelődésszervező, miért szereti az ősparkot a falu közepén ez a növény.

Meskó Krisztián azt is el-árulta: Idén megújul a medvehagyma-fesztivál.

- A jól működő dolgokon is érdemes csavarni egyet, kell a frissítés - indokolta.

GINKO

Idén a ginko biloba fa kap figyelmet a medvehagyma mellett. A gyógyító fa ünnepét tartják a fesztiválon. A kifejezés ismerős lehet a szellemi frissességet, koncentrációképességet visszaállító gyógynövényre és készítményre utaló reklámokból is. Hát, Táplánnak ilyen fája is van. - Ha jól tudom, ez Vas megye második legöregebb fája - mutatott a közismert nevén páfrányfenyő törzsére a kulturális szakember.

Az áprilisi fesztiválon a tudományosabb jellegű programok közt a különleges fát botanikai szempontból ismerteti meg a hallgatósággal.

Akkor kezdődik majd a gyermekeknek tervezett játszóház és akkor rajtol el a gasztronómiai verseny a levesek, sütemények, pástétomok kóstolójával. Ezeket zsűri is bírálja, díjazza.

- Huszonnégy háztartás nevez rendszeresen finomságokkal a megmérettetésre.
Jóleső érzés látni, hogy összefog a falu - mondta Meskó Krisztián. Hozzátette: a fesztivál délutánján színi előadások, koncertek váltják majd egymást, a remények szerint jó időben és szabadtéren.

Természetesen medvehagymamedve is szerepet kap a napban. Az ültében is kétméteres játékállattal fényképezkedni lehet az ősparkban.

TAVASZ

A park impozáns. Felmerült a kérdés bennem: manapság okkal vagy alkalmasint ok nélkül, veszélyre hivatkozva vágnak ki több száz éves famatuzsálemeket, ezeket a fákat lehet-e a végsőkig vigyázni, őrizni? Meskó Krisztián egy Kárpáti Péter-drámából idézett, amelyet színjátszóként ismert meg: "Nem jó az, ha kivágják a fákat. A kopasz földet bámulja az Isten." A közművelődési szakember szerint a fáktól tanulni lehet egyenességet, kiállást, tartást. Ilyen "példamutató", nemes tartású fákból van bőven a táplánszentkereszti parkban. Platánok, füzek, tiszafa, gesztenyefák, no és a már említett biloba fa. Az öreg fákat megcsodálva jó tudni, hogy a falu újkori la-kóinak is fontosak a fák: tündérkertet ültettek a település egy másik részén. Vannak örökbefogadók, ők gondozzák, ápolják az őshonos gyümölcsfákat.

A fesztivál csak egy a sok tavaszi program közül. A húsvéti ünnepkört is megünneplik, majd következik, szintén még áprilisban, a 13. Vas Film Fesztivál. - Soha ennyien nem neveztek még a független filmfesztiválunkra. Most összesítettük a jelentkezők számát. Csaknem nyolcvan filmet vetítünk majd, ebből ötvenet a versenybe, a többit az információs kategóriába nevezték - újságolta búcsúzóul a táplánszentkereszti kulturális szervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!