Hírek

2016.09.21. 19:45

Még nem búcsúznak a bucsui úttól - A sportolni vágyók és az utat használó autósok között is vannak szabálytalankodók

Bucsu - Legfeljebb egy figyelmeztető tábla kihelyezésébe mennek bele a bucsuiak, a sebességkorlátozásba nem egyeznek bele.

Budai Dávid

Hatalmas felháborodás volt a faluban arra a hírre, hogy egy petíció miatt korlátozhatják a bucsui úton a sebességet - mondta el Horváth Tímea, Bucsu polgármestere. Az úton jelenleg a tévhitekkel ellentétben kilencvennel lehet menni. Most még, ám a Közút a közelmúltban jelentős sebességkorlátozásról hozott döntést. Ahogyan két héttel ezelőtt mi is beszámoltunk róla, Bodorkós Horváth Kata augusztus 19-én internetes petíciót indított az utat használó sportolók érdekében.

A kezdeményezés célja, hogy a sebességet korlátozzák, és fokozott rendőri jelenlét legyen az úton. A hír - ahogyan az várható volt - komoly indulatokat generált, cikkünket több mint félezren osztották meg, a sportolni vágyók és az autósok pedig ezúttal nem az úton, hanem a világhálón csaptak össze. Ahogyan szintén megírtuk, a közútkezelő szakemberei rekordgyorsasággal döntést hoztak, és szeptember 8-án úgy határoztak, hogy negyven kilométer/órás korlátozást vezetnek be a bucsui út teljes, csaknem hét kilométeres szakaszán. A táblákat azonban egyelőre mégsem helyezték ki, mivel nagy a felháborodás a döntés ellen.

Horváth Tímea elmondta, nem az autósok érdekeit védi, hanem azét a hatszáz emberét, akiknek az életét befolyásolná a döntés. A negyvenes tábla használhatatlanná tenné az utat Fotó: Unger Tamás

Nemcsak a felháborodás nagy, hanem az a hatalmas összefogás is példaértékű, amely az ügy kipattanása óta tapasztalható a faluban - hangsúlyozta a polgármester, aki elmondta, ő nem az autósok, és nem a sportolók érdekeit védi, hanem azét a hatszáz emberét, akiknek az életét befolyásolná a döntés. A polgármester - mint mondta - kipróbálta, milyen negyvennel végigmenni az úton, és bizton állítja, ha bevezetik a sebességkorlátozást, senki sem fogja használni az utat. Ami nagy baj lenne, ugyanis most rengetegen közlekednek rajta, hiszen lényegesen rövidebb erre járni Szombathely felé, főleg azoknak, akik a Nyestei úton laknak. Ők utanként két kilométert nyernek, ha erre jönnek, ráadásul sok köztük a kisgyermekes család, akik van, hogy napjában négyszer is megteszik ezt az utat. Nem kell matematikusnak lenni, hogy kiszámoljuk, milyen terhet ró egy családra ekkora többlet, havi vagy éves szinten - fogalmazott Horváth Tímea.

Kiszámoltuk. Ha valaki csak évi háromszázszor használja az utat oda-vissza, akkor attól függően, hogy hol lakik: 960-1200 kilométerrel kell többet megtennie évente. Arról nem is beszélve, hogy reggel mindenki igyekszik a munkahelyére, nyilván délután is ez a cél. A községben élőktől - a korlátozások nélkül is - jelentős időt, pénzt, energiát követel meg a bejutás a városba, amelynek célja elsősorban nem szabadidőtöltés.

Nekik, bucsuiaknak ez az útjuk, évtizedek óta használják, nem hagyják, hogy elvegyék tőlük - mondta a település vezetője, majd hozzátette, hogy a bozsokiak, a kőszegszerdahelyiek, és a velemiek is hasonló véleményen vannak. Nem arról van szó, hogy nem szeretnék, hogy erre jöjjenek, akik sportolni vágynak - mondta a bucsui polgármester. Ők örülnek, ha ellátogatnak hozzájuk. Ha versenyek vannak, mindig segítenek, a közelmúltban történt két súlyos kerékpáros balesetnél is mindent megtettek a sérültekért, hangsúlyozva, hogy ezek a balesetek nem a gépjárműforgalom miatt következtek be. Sok nagy sebességgel érkező kerékpáros a dombról érkezve nem tudja bevenni a kanyart a körforgalomban, ő annyit tud tenni, hogy rendszeresen felsöpörteti az útszakaszt, a többi azonban a kerékpárosokon múlik. Sok biciklis és görkorcsolyás is szabálytalanul közlekedik, egymás mellett haladnak, ami roppant balesetveszélyes. Tisztelet a kivételnek, de az biztos, hogy az itt sportolni vágyók között is és az utat használó autósok között is vannak szabálytalankodók.

Sajnálja, ha valakit inzultus ért, de ilyen esetekben a rendőröknek kell eljárni, nem lehet egyéni sérelmek miatt egy út sebességét korlátozni. Arról nem is beszélve, hogy a bucsui úton autósok még nem okoztak balesetet a bicikliseknek. Az autósok pedig - ha kell, hát lehúzódnak - de eddig még mindig elfértek egymás mellett. Ő arra kérte a falu lakosságát, hogy mindenki fokozottan figyeljen a másikra, ha az úton közlekedik. A polgármester szerint, ha a sportolni vágyók nem érzik magukat biztonságban, akkor válasszák a falvakon át vezető utat, hiszen ott ötven kilométer/órás sebességkorlátozás van érvényben.

Horváth Tímea az ügy kipattanása óta többször kilátogatott az úthoz, és azt tapasztalta, hogy sportolók napközben csak elvétve vannak, inkább délután öt órától sötétedésig, illetve hétvégén jönnek többen, márpedig ezért a pár óráért teljesen értelmetlen lenne korlátozni a sebességet. Megtudtuk, a felek rövidesen tárgyalóasztalhoz ülnek, és megpróbálnak közös nevezőre jutni a kérdésben, ám a polgármester elmondta, semmilyen sebességcsökkentésbe nem mennek bele, legfeljebb egy sportolókra, kerékpárosokra figyelmeztető tábla kihelyezését tartják elfogadhatónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!