Hírek

2006.02.15. 15:00

Megbetegedések 2005 végétõl

Budapest (MTI) - Gyurcsány Ferenc kormányfõ rendkívüli tanácskozást követõ sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Magyarországra is megérkezett a madárinfluenza.

Mórocz Zsolt

Februárban két hattyútetem vizsgálata már Németországban is az emberre is veszélyes, H5N1 vírusra utaló tüneteket mutatott ki. Nem sokkal korábban Olaszországból, Görögországból, Szlovéniából és Ausztriából jelentettek gyanús, elhullott madarakról. Ausztriában szintén ma jelentették be, hogy a H5N1-vírust mutatták ki a Graztól délre talált két hattyú tetemében. A betegség H5N1-es vírustörzse

rn

2003 végétõl 169 emberi megbetegedést okozott a világon, s az Egészségügyi Világszervezet (WHO) februári adatai szerint a kórnak eddig hét országban összesen 91 halálos áldozata volt.

rn

Az újabb megbetegedések 2005 végétõl:

rn

2005. december 23. - Madárinfluenzában meghalt egy 36 éves férfi Vietnamban. Az ország 64 tartományából tízben még mindig jelen volt a betegség. A WHO 2006 januári adatai szerint a legtöbb ember, összesen 42 Vietnamban esett áldozatul a gyilkos kórnak, s összesen 93 megbetegedést regisztráltak.

rn

2006. január 1-6. - A törökországi Dogubayazit városkában ugyanazon családból három gyermek esett áldozatul a vírusfertõzésnek, miután a család éjszakára a hideg miatt bevitte a házába a szárnyasokat. Törökországban február közepéig 12 esetben állapítottak meg madárinfluenzás megbetegedést, s 4 ember halt meg.

rn

2006. január 31. - A WHO adatai szerint Thaiföldön 22-en betegedtek meg madárinfluenzában, s 14-en haltak meg. A kambodzsai négy megbetegedés mindegyike halállal végzõdött. Kínában 12 megbetegedésbõl 8 halálos áldozattal járt. Két újabb madárinfluenza-gócot fedeztek fel a dél-ukrajnai Krím félszigetén, ahol a H5N1 vírus jelenlétét elõször 2005 decemberében mutatták ki. A térségben több tízezer szárnyast pusztítottak el a betegség megjelenése óta.

rn

2006. február 3.- Megjelent a madárinfluenza Hongkongban és környékén is. A betegség elsõ nagy járványa itt 8 évvel korábban pusztított. Akkor 6 ember vesztette életét és másfél millió háziszárnyast irtottak ki.

rn

2006. február 7. - A madárinfluenza okozta fertõzésben meghalt egy galambtenyésztõ Irak déli részén. Õ volt a harmadik iraki áldozat.

rn

2006. február 10. - Nigériában az elhullott baromfitetemekben talált vírusoknál a genetikai azonosság 99,4 százaléktól 100 százalékig váltakozott, ahogy összehasonlították a háziszárnyasok tízezreit elpusztító kórokozókkal.

rn

2006. február 10. - Bulgáriában bejelentették: az Európai Unió angliai referencialaboratóriumának megállapítása szerint a H5 vírustörzs egy nem különösképpen veszélyes vírusa végzett a február 3-án a Dunában megtalált hattyúval. Ez volt az elsõ eset, hogy madárfinfluenzás szárnyast találtak a balkáni országban.

rn

2006. február 11. - Az olasz egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a H5N1 vírus már Olaszországba is eljutott. Megerõsítették a vírus jelenlétét két, Szicíliában talált hattyútetemben, és más vadmadarak esetében is felmerült a gyanú.

rn

2006. február 12. - Indonéziában egy 23 éves, férfi halt meg a H5N1 vírus okozta fertõzés következtében. Az áldozat piacon dolgozott, csirketojást szállított rendszeresen. Nem sokkal elõtte egy nõ halt meg madárinfluenza miatt. Indonéziában velük együtt eddig 18-an haltak meg a betegség miatt.

rn

2006. február 13. - A madárinfluenza felbukkanása miatt a román hatóságok vesztegzár alá készülnek vonni a Konstanca megyei Topraisar települést a bolgár határ közelében. A mintegy harminc háziszárnyas elpusztulása után a helyszínen vett mintákban a H5-ös vírust mutatták ki.

rn

2006. február 15. - A magyar hatóságok tájékoztatták az Európai Bizottságot, hogy a madárinfluenza-vírusának H5 típusa végzett a három hattyúval, amelyet Bács-Kiskun megyében találtak. Ugyancsak 15-én Esztergomnál tizenegy döglött hattyút szedtek össze a Kis-Duna jégtábláiról. A tetemeket virológiai vizsgálatra az országos állategészségügyi intézetbe szállították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!