Hírek

2014.01.02. 18:23

Megépülhet a légimentőbázis Sárváron

Sárvár - Légimentőbázis épülhet Sárváron: a városvezetők mellett a kormánypárti országgyűlési képviselők is sokat tettek azért, hogy a vasi város legyen a befutó.

Nagy Ildikó

– Ez egy olyan siker, amire egész Vas megye büszke lehet, hiszen nem csupán Sárvárnak, hanem az egész térségnek sokat jelent, hogy légimentőbázis épülhet a Rába parti városban – mondja Ágh Péter országgyűlési képviselő. – Az elmúlt időszakban a város vezetésével együtt minden fórumon igyekeztünk felhívni azokra a szakmai érvekre a figyelmet, amelyek indokolttá tették, hogy Sárvár mellett szülessen meg a végső döntés. Arra kértem kormánypárti képviselőtársaimat, hogy közös levélben mutassuk be ezeket a szaktárca vezetésének, így az ő támogatásukért is köszönet jár. Balog Zoltán miniszterrel és Szócska Miklós államtitkárral személyesen is egyeztettem az ügyről, így örülök, hogy a szakmai megfontolások alapján olyan megoldás született, amely bizonyára hozzájárulhat az emberi életek védelméhez – teszi hozzá.

Baj esetén közel lesz a segítség. Döntöttek: Sárvár határában épülhet meg az új légimentőbázis. Fotó: Szendi Péter

A légimentőbázist Sárvár is nagyon „akarta", és ezt nem csak hangoztatta a képviselő-testület, de cselekedett is.

– Egy-másfél éve vetődött fel először, hogy az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Sármellék helyett új helyszínt keres a légimentőbázisnak. Aztán tavaly tavasszal fordult komolyra a dolog, akkor már tudtuk, hogy érdemes beszállni a versenybe – idézi fel az előzményeket Kondora István, Sárvár polgármestere.

– Először a lehetséges helyszínt kellett megkeresni. Azt tudtuk, hogy egy olyan, legalább egyhektáros területre van szükség, amely állami tulajdonban vagy állami kezelésben van. Így esett a választás a Hegyközség mellett, a 84-es út mentén fekvő, jelenleg legelőként használt területre – teszi hozzá a polgármester. Sárvár ezután elébe ment a dolgoknak, és a képviselő-testület támogatásával tavaly június végére sikerült úgy módosítani a város rendezési tervét, hogy az megfeleljen a kívánalmaknak. A város pluszvállalást is tett: a közművek tekintetében magára vállalta az ivóvíz- és a szennyvízhálózat kiépítését. (Ez ráadásul nem is volt felelőtlen vállalás, hiszen a Hegyközségben most építik a szennyvízcsatornát, és az új köztemető kialakításának előkészületei is a közelben folynak.) És ha ez még mindig nem lett volna elég, Sárvár szakmai érveket is felsorakoztatott. Hivatkoztak például a város fekvésére, a forgalmas 84-es és 86-os számú főutak, a Pannóniaring, valamint a veszélyeztetettség szempontjából felső küszöb értékű, Celldömölk melletti üzemanyagtartály telep közelségére, a városban és a környéken megforduló évi 700-800 ezer látogatóra, illetve arra, hogy Sárvárról a környék (Szombathely, Győr, Veszprém, Zalaegerszeg) nagyobb kórházai 15 perc alatt elérhetők mentőhelikopterrel.

A tervek szerint Sárváron várhatóan 2015-re épül meg a hangárból, leszállópályából és egy könnyűszerkezetes kiszolgálóépületből álló légimentőbázis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!