Hírek

2013.01.22. 18:06

Megfontolt fejlesztések

Vép - Átalakítanák a főteret, funkciót adnának az elhagyatott épületeknek, otthont a civil szervezeteknek, hasznosítanák a kastélyt, s kerékpárutat is építenének. Számos fejlesztési elképzelése van az önkormányzatnak.

Simon Erzsébet

Jóllehet a kisváros költségvetésének végleges formába öntése még folyamatban van, Kovács Péter polgármester nem titkolja, számos megvalósítandó tervvel már rendelkeznek. Igaz, ezekhez leginkább pályázati úton várnak támogatást. Eladósodni ugyanis nem szeretnének; ahogy a korábbi években, ezután is megfontoltan kívánnak gazdálkodni, vagyis nem hitelekből akarják szebbé tenni a települést.

Jelenleg két, már kiírt pályázaton próbálkoznak anyagi forráshoz jutni: az épület-energetikai tender keretében a működtetésre az önkormányzatnál maradt iskola kazánjait cserélnék, befejeznék a kultúrház, és elkészítenék a városháza energetikai korszerűsítését. A másik pályázaton a közintézmények  iskola, városháza, kultúrház, idősek napközi otthona  napelemekkel való felszerelésére szeretnének támogatást kapni.

 

A közeljövőben a városházán is elvégzik az energetikai korszerűsítést. A főteret is átalakítják (Fotó: Benkő Sándor)

- Megtettük az első lépéseket azért, hogy a városközpontban található Fészek vendéglő épületét - amely jelenleg az FVM-DASZK szakiskola kezelésében van - az önkormányzat ingyenesen tulajdonba vegye - mondja a polgármester.


- Az a célunk, hogy a város közepén elhagyatottan álló épületeknek funkciót adjunk; kisebb üzletek, vendéglő, irodák, vendégszobák működtetésének lehetőségével számolunk. Az épület udvara például ideális helyet kínál a termelői piac kialakítására, ehhez ott minden feltétel adott. Ezzel együtt fontos lenne a város főterének megfontolt, igényes átalakítása. Semmiképpen nem szeretnénk térkő burkolatú, rideg placcot kialakítani, hanem egy élhető, minden sarkában apró ötletekkel, funkciókkal rendelkező térrendszert képzelünk el, ami a kiskastélytól indulva a kultúrházig terjedő hatalmas területet érinti.

Apropó, kiskastély! Ezt az elhagyatott épületet is szeretnénk rendbe tenni. Itt kaphatna helyet a település történetét bemutató helytörténeti gyűjtemény, valamint civil szervezeteink is otthonra lelnének benne.

 

Kovács Péter szerint egy élhető, minden sarkában apró ötletekkel, funkciókkal rendelkező térrendszert terveznek


Sok fejtörést okoz az önkormányzatnak az Erdődy-kastély hasznosítása, bár se nem tulajdonosa, se nem kezelője a műemléknek. Sok mindennel próbálkoztak már, előrelépés mégsem történt. A polgármesternek egy újsághírt olvasva legutóbb az az ötlete támadt, hogy felajánlják egy német társadalombiztosítási cégnek nyugdíjas otthon kialakítására. Aztán igyekeznek minden fórumon hírét vinni annak az értékes, iparvágánnyal rendelkező területnek is, ami a MOL-é, s eladnák, ha megfelelő beruházót találnának. Kovács Péter a várost érintő, de kistérségi szereppel bíró fejlesztést is megemlített. Fontos lenne a kerékpárutat megépíteni Vép és Szombathely között. Ezzel egyfelől kiküszöbölhető a balesetveszély, másrészt turisztikai szempontból is hasznos lenne. A városon belüli szakaszra már megvannak a tervek, de az út tovább haladhatna akár Bozzai-Ikervár irányában Sárvárig, akár egy romantikus erdei szakasz beiktatásával Porpácon, Bögötön keresztül Sárvárig.




 

KOMPENZÁCIÓ A  JÓL GAZDÁLKODÓKNAK


Kovács Péter levelet írt a TÖOSZ, a térség országgyűlési képviselője, a megye és a kormányhivatal vezetői részére. "Nem szeretnénk, hogy a feledés homályába merüljön az önkormányzati adósság-jóváírás idején elhangzott halovány ígéret, miszerint az el nem adósodott településekre is gondol a kormány. Szorgalmazom: készüljön egy olyan felmérés ezekről az önkormányzatokról, hogy milyen célokra mekkora összegű központi forrást használnának fel. Ennek ismeretében szülessenek olyan pályázati kiírások ezen önkormányzatok számára, amelyek révén 100 százalékos támogatással juthatnak fejlesztési pénzekhez."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!