Hírek

2014.12.15. 07:08

Ködös demonstráció

Szombathely – A ködös, hideg idő ellenére csaknem 40 autóval demonstrálnak a szakszervezetek képviselői a 86-os út balogunyomi szakaszán.

Lisztmayer Zsófia

 

Országszerte több mint 60 helyszínen csatlakoztak a Liga Szakszervezetek és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége által szervezett demonstrációhoz. A kora délelőtti órákban körülbelül 1500 autó vett részt az országszerte zajló tüntetéseken. Az időjárás nem igazán kedvezett a tüntetőknek, a rendőrök azonban mindenhol biztosították a forgalom veszélytelen haladását. Bár reggel a rendőrök igyekeztek jobb belátásra bírni az esemény szervezőit, ők nem hátráltak meg a köd veszélyei elől.

A Liga Tanács decemberi határozata szerint a szakszervezetek követelései nem teljesültek, a tárgyalások és a november 21-ei demonstráció eredménytelen volt, ezért december 15-én országszerte számos helyszínen félpályás útlezárást tartanak. A szakszervezeti követelések között szerepel egyebek között a korkedvezményes nyugdíj rendszerének meghosszabbítása, a cafetéria adóterheinek visszacsökkentése, és az új Munka Törvénykönyve munkavállalókra hátrányos rendelkezéseinek felülvizsgálata.

Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének régióvezetője elmondta, hogy alapvetően egy problémájuk van: a kormány képviselői nem beszélnek, nem egyeztetnek az emberekkel. – A társadalom nagy részét már nem is igazán érdeklik azok a dolgok, amelyek pedig őket érintik – mondta el a régióvezető. – Komoly gondok vannak a munka világában, az oktatásban, és még hosszasan sorolhatnám a problémákat. A Liga szakszervezetekkel közösen ezért úgy gondoltuk, hogy valamilyen módon nyomást kellene gyakorolnunk a kormányra. A sztrájktörvény immár az utolsó lehetőség arra, hogy valami történjen. Az ország több pontján zajló demonstrációkkal próbálunk ezért kiállni magunkért. Nem tartom magam idealistának, de ezt a kormányt továbbra sem fogja érdekelni a közélet. Ez egy próba számunkra is, hogy a szakszervezetek mennyire tudják mozgósítani az állampolgárokat. Ma egyebek között azért is küzdünk, hogy a minimálbérek emelkedjenek, és hogy visszaállítsák a korkedvezményes nyugdíj rendszerét. Arról, amiről beszélni kellene a kormánynak, arról sajnos nem beszélnek. Remélem, hogy a demonstráció eredményeképpen a kormány több figyelmet szentel majd a kommunikációra.

A régióvezető hozzátette, hogy körülbelül 35-40 autó vesz részt a tüntetésben. – A legtöbben szabadnapot vettünk ki, de lesz olyan, aki csak munka után tud majd csatlakozni hozzánk. Többen pedig innen mennek dolgozni délután. Nagyon izgultunk, hogy vajon hányan vesznek majd részt a demonstráción. Azt szerettük volna, ha Balogunyomtól egészen Szombathelyig tartott volna a kocsisor. Összesen nagyjából 50-60 autó fog részt venni napközben a mi demonstrációnkon. Észre lehet venni, hogy kissé közömbösek az emberek, mintha folyamatosan várnának valamire. Pedig ezek a problémák nemcsak a szakszervezetek problémái, hanem az összes állampolgár gondjai. Ez nem úgy működik, hogy otthonról nézzük, mi történik vagy mit csinálnak mások. Nagyon bízom benne, hogy a demonstrációkkal megfelelő nyomást tudunk majd gyakorolni a kormányra, és végre megkezdődhetnek a változások.

Fábián Kálmán, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének területi vezetője szerint a munka törvénykönyvét úgy módosították, hogy nem igazán lett munkavállaló-barát. Ígéretet kaptunk arra, hogy felülvizsgálják a módosításokat. Véleményünk szerint ez idáig egyáltalán nem történt meg. A jelenlévő tüntetők nagy többsége vasutas dolgozó. A Munka Törvénykönyvének módosításai mindenkit érintenek, a vasutasokat viszont még erőteljesebben. Eddig nem úgy tűnik, hogy a kormány egyeztetéseket szeretne folytatni a szakszervezetekkel, de reméljük, hogy ezek az események elindítják majd a változás folyamatát. Szeretném kihangsúlyozni, hogy nem szeretnénk politizálni. A szakszervezetek tagjai között eltérő politikai beállítottságúak is vannak, ezért nem akarunk konfliktust gerjeszteni. Ha nem változik a helyzet, akkor viszont a közeljövőben további demonstrációkra lehet számítani. Békés emberek vagyunk, de most már elfogyott a türelmünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!