Hírek

2016.02.28. 09:32

Megint Körmend és Szentgotthárd – Két tábor épül migránsoknak Vas megyében

Körmend, Szentgotthárd – Hétfőn Körmenden, kedden Szentgotthárdon dolgoznak a tűzoltók, katasztrófavédők: sátortábort építenek a két vasi városban, olyanokat, mint tavaly ősszel. Az értesülés nem hivatalos.

Bakos Ágnes

Lábodi Gábor, a Jobbik szentgotthárdi és megyei önkormányzati képviselője osztotta meg értesülését a legnagyobb közösségi portálon.

Azt írta: „az erre illetékeseket hétfőre és keddre berendelték, sátorépítés miatt! Nemrég az osztrákok bejelentették, hogy Heiligenkreuz újra migráns belépőpont lesz, talán erre válaszul újra megkapjuk a sátrakat városunk határába. A szerdai testületi ülésen rákérdeztem, polgármesterünk tagadta, hogy bármit is tudna a jövőbeli, minket érintő dolgokról... Ez vajon igaz???"

Nem hivatalosan, meg nem erősített információnk szerint a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományának egy része hétfőn Körmenden, a rendészeti szakközépiskolában, kedden Szentgotthárdon, az ipari parki városi területen, a határ mellett épít sátortábort – ott és olyanokat, mint tavaly ősszel.

2015. november 9-én bontották el a szentgotthárdi sátortábort
Fotó: Szendi Péter

Azok akkor hetekig álltak, de csak pár napon volt „forgalom", amikor idehoztak migránsokat, majd engedték őket tovább Ausztriába.

Az osztrák belügyminisztérium február 16-án közölte:

A menekültek áradata miatt további tizenkét beléptetőpontot építenek ki határaikon, az egyik Vas megyében: Rábakeresztúrnál, Heiligenkreuznál lesz. Itt rendezett formában léptetik majd be a migránsokat, a napi kvótának megfelelően.

Márpedig a menekültek jönnek. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a hétvégén elmondta: emelkedik a szerb-magyar határon illegálisan bejutni szándékozó migránsok száma. Januárban ötszázan, február 15-éig 650-en, az elmúlt tíz napban pedig átlagosan 110-en próbálkoztak naponta. Most szombaton 111 személyt fogtak el tiltott határátlépés miatt.

Meg nem erősített információink szerint a két vasi táborba egyelőre nem hoznak menekülteket, vagyis építkezés lehet, vasi menekültáradat nem.

Úgy értesültünk, hogy nem lesznek téliesítettek a hét elején felállítandó sátrak. Ebből azt sejthetjük, hogy egyfajta tartalék állomásokként működhet majd a körmendi és a szentgotthárdi sátortábor – ha felépülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!