Hírek

2014.12.31. 15:24

Mégis fizetős lesz az M86-os

Január elsejétől fizetős lesz az M86-os Szombathely-Szeleste közötti szakasza. Az autósoknak megyei matricát kell váltaniuk. Ez évi ötezer forintot jelent.

Gyökeres újítást jelent a hazai gyorsforgalmi úthasználatban a megyei matrica, amelyet 2015. január elsejétől vezetnek be - olvasható a kormány.hu oldalon. Az időalapú - heti, havi, éves - matricák mellett évi ötezer forintos áron elérhető területi alapú matrica. Az új rendszerben segítenek eligazodni a megyei térképek, ezeknek köszönhetően az autósok felmérhetik, mely úthálózati szakaszokon jogosultak egy adott megyei matricát használni. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. táblákkal segíti az autósokat, a táblázási munkák folyamatosan zajlanak 2015. január elsejétől a mintegy 1500 értékesítési pont bármelyikén bármely megyére - Nógrád, Jász- Nagykun-Szolnok és Békés megye kivételével, ahol nincs díjköteles gyorsforgalmi hálózat - megvásárolható a megyei matrica. A korábbiak mellett a megyei matrica és más új matricatípusok (7 fő feletti mikrobuszokra, utánfutókra érvényes matricák) a szokott értékesítési csatornákon válthatók meg.

Türelmi idő is segíti a közlekedőket, hogy megszokják, egy adott megyében mely szakaszokon érvényes a megyei matrica. Átmeneti rendelkezésként azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat jövő januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14 875 forintos pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj megfizetése mellett (1470 Ft) az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak. A 2014. december 31-e előtt vásárolt heti (10 napos) és havi matricák a lejárat időpontjáig, a 2014-es éves matricák 2015. január 31-ig érvényesek. A hírre, miszerint útdíjat kell fizetni az M86-os Szombathely és Szeleste közötti szakaszán az MSZP Vas Megyei Szervezete közleményben reagált.

Fotó: Szendi Péter

Azt írják, a Fidesz szombathelyi szervezete riogatásnak és megalapozatlan vádaskodásnak nevezte a felvetést, Hende Csaba, a Fidesz szombathelyi országgyűlési képviselője ugyanezt tette, továbbá kijelentette: "Ma sem fizetős a 86-os út, miért lenne fizetős? Nem autópályáról, autóútról beszélünk, ezek a kamionforgalmat leszámítva nem fizetősek, semmilyen ezzel ellentétes kormányzati előterjesztés nincsen." A Kormány hivatalos honlapján ezzel ellentétben egyértelműen látszik, hogy útdíjat kell fizetni a 86-os út megépült gyorsforgalmi szakaszaira, azaz Vas megyében is megyei matricát kell vásárolni az úthasználatért. Továbbá hangsúlyozzák, az MSZP Vas megyei és szombathelyi szervezete mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a Hende Csaba kormánytag által január elsejétől bevezetett megyei útdíj a lehető leghamarabb eltörlésre kerüljön.

Címkék#m86#útdíj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!