Hírek

2013.05.10. 12:57

Megismerték a fogyatékkal élők életét

Szombathely - Elsősorban általános iskolások vettek részt a hatodik alkalommal megszervezett esélyegyenlőségi napon, amelyet az Aranyhíd intézményben tartottak meg.

Kovács Eszter

Horváth Róbert, az Aranyhíd intézmény vezetője rámutatott arra, hogy a résztvevő, egészséges diákok szerencsésnek mondhatják magukat, mivel épek az érzékszerveik, probléma nélkül mozognak, nem történt velük baleset, vagy nem születtek fejlődési rendellenességgel. Mint mondta, az iskolások figyelmét arra kívánják ráirányítani, hogy más élethelyzetekből is van kiút.

Az egy iskolából érkezett diákokat külön csapatokba szervezték, a csoportokhoz az Aranyhídba járó tanulók, s egyetemisták is csatlakoztak. A diákok számos helyszínt jártak be, miközben tudásukért, szorgalmukért zsetonokat kaptak. Mindegyik helyszínen az Aranyhíd elkötelezett pedagógusai várták és segítették a tizenéveseket. Az egyik helyen a résztvevők megtapasztalhatták, mekkora nehézséget jelent tolókocsival bemenni egy ajtón, vagy éppen kezet mosni. A másik állomásokon a jelnyelvvel, a braille írással és a színkottával ismerkedhettek a diákok, akik az ülő röplabdát is kipróbálták. A megjelentek egy sötétszobában vak emberekkel beszélgethettek, akik megosztották egyebek mellett közlekedési tapasztalataikat is. Egyikük megjegyezte: - Tévhit, hogy a vak ember sötétet lát. A vak ember nem lát semmit. Talán, mindezt a szürke színhez lehetne hasonlítani, persze a gyakorlatban még nem láttam, milyen is a szürke.

A diákok számos állítást megtudtak az autizmusról, köztük azt is, hogy örökölhető. Mindemellett az udvaron a gyógylovaglás fontosságára is felhívták a résztvevők figyelmét.

A nap végére beigazolódott Horváth Róbert jóslata, miszerint a reggel félszeg diákokban egyre inkább oldódott a görcs, s a programok végeztével egy egész életre szóló élménnyel gazdagodtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!