Hírek

2016.06.01. 19:17

Megmentenék az iskolájukat - Kevés a diák, ezért zárhat be a kőszegszerdahelyi intézmény

Kőszegszerdahely - Kevés a diák, ezért szűnhet meg öt falu általános iskolája. Nem hagyják annyiban a szülők.

Vas Népe

- El sem akartuk hinni, amikor egy hónappal ezelőtt meghallottuk, hogy bezárhat a szerdahelyi iskola - mondta el kérdésünkre Simor Kata, akinek két kislánya jár ide. Azt mondja, jól tudják, a kevés gyermek már évek óta gondot jelent, ám hangsúlyozta, hogy a szülők többsége (ahogy ők is) pont azért íratta ebbe az iskolába a gyermekét, mert itt kis létszámú csoportokban tanulhatnak.

- Úgy gondolom, nem elsősorban az számít, hogy Kőszegre, Szombathelyre viszem-e iskolába a gyermekemet, hiszen az csakis a diákoktól függ, hogy a tananyagot hogyan sajátítják el: itt figyelnek rájuk, megőrizhetik az egyéniségüket a néhány fős osztályokban, hiszen itt nem egy a sok közül a gyermekem - hangsúlyozta Simor Kata, majd hozzátette: az sem mindegy, milyen messze van az iskola az otthonuktól. Ők Velemben laknak, akár két és fél perc alatt átérnek.

(Fotó: Unger Tamás)

Amikor az első híreket megkapták a szülők az iskola lehetséges megszüntetéséről, azonnal aláírásgyűjtésbe kezdtek. Az elmúlt két hétben több száz aláírást kaptak. Olyanoktól is, akik már régen elköltöztek innen, de valaha ide jártak iskolába, és szerették ezt a helyet.

Bozsok, Velem, Cák, Kőszegdoroszló és Kőszegszerdahely önkormányzatai is támogatásukról biztosították az iskolát. Kőszegszerdahely polgármestere, Takács Péter is aláírta az ívet: - Sajnos nagyon rossz a helyzet, kevés a gyermek, mert a szülők a nagyobb oktatási intézményekbe íratják be őket, hiszen aki Kőszegre, Szombathelyre jár dolgozni, az reggel viszi, este hozza magával haza az ott iskolába járó gyermeket - mondta el a polgármester. Takács Péter szerint az öt település iskolája, amely egyébként a kőszegi Bersek József Általános Iskola tagintézménye, nagyon szépen teljesít.

Azt láttuk, hogy az iskola tantermei jól felszereltek, igényesek, serlegek is sorakoztak a vitrinekben.

Molnár Szilvia „csak” néhány érmet és oklevelet mutatott, amelyeket a gyerekei nyertek megyei, területi versenyeken. Ha valaki, akkor egy hétgyermekes anyuka le tudja mérni, milyen színvonalú a kőszegszerdahelyi oktatás, hiszen a legidősebb gyereke már húszéves, és egyiküknél sem volt gond a továbbtanulással.

Molnár Szilvia, Simor Kata és Géróné Gaál Ottília is kiáll az iskoláért, rengetegen támogatják őket (Fotó: Unger Tamás)

Az itt folyó szakmai munkát mutatja a legutóbbi kompetenciamérés eredménye is: matematikából az országos átlag fölött teljesítettek. Ennek ellenére a négy-ötfős osztály bőven alatta van a minimális normának, sőt az alsó tagozatot két-két osztályra össze is vonták már. A jelenlegi gyermeklétszám 33, három éve még 52-en jártak ide. A kis létszám csak előny - ezt mondták a szülők. Molnár Szilvia szerint erkölcsi védelmet is biztosít a gyerekeknek a kisiskola.

(Fotó: Unger Tamás)

- Helyi érdek az, hogy ez az iskola működjön - így fogalmazott Géróné Gaál Ottília, aki szintén harcos szülőként áll ki az iskoláért. Kendikné Takáts Zsuzsannát emlegetik a szülők. Csak dicsérni tudják a tanítónőt, akinél a lehető legjobb kezekben vannak a gyerekek. Az anyukák elmondták, hogy sok pletyka kering a környéken az iskoláról - nem érdemes részletezni, de cáfolni igen.

- Jöjjenek ide, nézzék meg a munkát, hogyan tanulnak a gyerekek - mondták a szülők.

Remélik, hogy a jövőben is így lehet, és megmarad a kőszegszerdahelyi intézmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!