Hírek

2012.12.02. 18:11

Megmentik a pusztuló kastélyt Ikerváron?

Ikervár - Figyelemre méltó ötlettel állt elő nemrég dr. Pálffy Dezső, az Ikervári Honismereti Kör tagja, akit nemrég tüntettek ki Batthány Lajos Emlékéremmel: megmentené a híres kastélyt.

Mint ismert, a Vas megyei közgyűlés egy 2000-ben hozott döntése értelmében adták el 160 millió forintért az ikervári Batthyány-kastélyt egy budapesti személynek. Az ingatlant, amely azóta üresen áll, idővel több száz milliós jelzáloggal terhelték meg. Hírek szerint a mai vételára közelít az egymilliárdhoz. A válságos ingatlanpiac ismeretében nem sok esélye van annak, hogy a hosszú évek óta bezárt kastélyba ismét életet leheljen valaki.

Pedig nagy szükség lenne rá. Részben a történelmi múlt, Batthyány-gróf életútja, így példás hazaszeretete, mártíromsága okán, másrészt a közelgő, jövő évi jubileum és szoborállítás kapcsán. Egyelőre azt látni, hogy az épület állaga romlik, de a tolvajok is felfedezték. Ráadásul a kapcsolódó nagy kert és a gazdasági épületek szintén gondozást igényelnének.

A pecöli származású, Budapesten élő dr. Pálffy Dezső javaslattal állt elő kastély-ügyben.

Az ikervári Batthyány-kastélyt több százmilliós jelzálog terheli. Fotó: Benkő Sándor

Az Ikrevári Honismereti Kör tagjaként dr. Pálffy Dezső társaival egyetemben szívén viseli a mártír gróf kastélyának sorsát. Az ingatlan 10 éve üresen áll, értékes konyhája, amely korábban 300 személyre főzött, gyakorlatilag eltűnt. A tulajdonos nem fordít jelentő összeget sem az állagvédelemre, sem az őrzésre.

– Az elsietett privatizációval már nincs mit kezdeni – mondta el Pálffy Dezső. – De ez a kastély ilyen állapotban nem maradhat, a Batthyány-család Vas megyében többet érdemel. Amikor Batthyány Lajos miniszterelnök lett, egy ideig a hadügyeket is vitte. Bebizonyította, hogy tud szervezni, sőt csatát levezényelni. Ez egy erős emlék, ezt kell összekötni a kastéllyal, megőrizve mindkettőt. Látunk lehetőséget arra, hogy a Honvédelmi Minisztérium számára fontos lehessen ez az ügy – mondta el a lokálpatrióta. Aki szerint a most kialakítandó tartalékos tiszti rendszer, ennek fejlesztése új kapukat nyithat.

– Jó ez a tartalékosság, de az embereket vissza kell szoktatni a katonai rendszerekhez, szükséges az átképzés. Az ikervári kastély kiváló terepe lehetne ennek, mondjuk tartalékos tiszti továbbképző bázisként. Jövőre lesz 100 éve, hogy az ikerváriak szobrot állítottak a grófnak, a centenáriumra várjuk az ország vezetőit. Megkerestük a jelenlegi tulajdonost, kérve, hogy kezdje el a rendbetételt. Most új zárakat szereltek fel, a kör kulcsot kapott. A kastély megóvásába ezen a szinten besegíthetünk, ez az első lépés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!