Hírek

2015.02.20. 12:32

Megmérgezték Reményt, a parlagi sast

Körkép - Reményt, a tojáskora óta őrzött két és féléves parlagi sast barátai népes tábora gyászolja. Keresésében Falco, Közép-Európa egyetlen méreg- és tetemkereső kutyája is részt vett, így előkerült egy másik fiatal parlagi sas és két róka teteme is a közelből. Mivel mérgezik hazánkban az állatokat? Kaptak-e el már ezért valakit?

Némethy Mária

 

- Reményt még tojásként mentették ki az utolsó pillanatban egy zavarás miatt elhagyott sasfészekből. A tojást mesterségesen keltették ki, majd a fiókát pótszülők fészkébe helyezték ki. Ezt önkéntesekkel őriztették, és kirepülés előtt még egy GPS nyomkövetővel is ellátták a szakemberek. Nevét egy internetes szavazáson kapta, a sasbarátok népes tábora azóta is folyamatosan nyomon követte sorsát és öt országot érintő utazásait. Sokan azt várták, hogy az idén harmadik életévét betöltő madár tavasszal már párt találhat, akár költésbe is kezdhet. Sajnos nem így történt. Remény tetemére a hétvégén találtak rá a nyomkövető jelei alapján. Egy  fajtársával és két rókával együtt  mérgezés áldozata lett.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa így összegezte a fiatalon elpusztult sas rövid életét.

A mostani két példánnyal  együtt már 75-re emelkedett az elmúlt 10 évben megmérgezett és megtalált parlagi sasok száma hazánkban. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) adatbázisa szerint a ragadozók számára szándékosan kihelyezett mérgezett csalétkeknek már 600 védett és fokozottan védett madár eset áldozatul 163 millió forint természetvédelmi értékben. Köztük van 101 rétisas, 13 kerecsensólyom és 362 egerészölyv is.

Nem vet túl jó fényt hazánkra ez az ügy, hiszen az Európai Unió-s szinten  betiltott mérgek áldozatai lettek az állatok. Olyan mérgeké, amelyeknek már a tartása is bűncselekmény, a csalétekhez való felhasználásuk pedig orvvadászatnak, természetkárosításnak és állatkínzásnak is minősíthető.

Több éves börtönbüntetéssel sújtható, aki ilyen szert használ. Nem beszélve arról, hogy ezek az őrizetlenül kihelyezett szerek egy véletlen baleset során akár az élelmiszerláncba bekerülve az emberekre is halálos veszélyt jelentenek.

- Volt rá eset, hogy egy rétisast itt a megyében, Hosszúperesztegnél a kollégáknak sikerült még megmenteni, mert a méreg ellenanyagát a szombathelyi állatkórházban még időben beadták neki. Felgyógyulása után szabadon is engedtük - hallom dr. Németh Csabától, az Őrségi Nemzeti Park osztályvezetőjétől.

A mérgezéseknek, ennek a példátlan természetkárosításnak a visszaszorítását az Európai Unió is  támogatja. Az erre a célra életre hívott HELICON LIFE+ projekt  során az MME a nemzeti park igazgatóságokkal, állatkertekkel, a magyar vadászkamarával és a Nemzeti Nyomozó Irodával is együttműködik. Ennek köszönhetően a természetvédelmi őröket mentőládának megfelelő egységcsomaggal szerelték fel, s nagyon jól tudják, mérgezett állat megtalálása esetén mi a teendő.

- A mérget az unió betiltotta, de van belőle még elfekvő készleten és sajnos illegálisan is behozzák az országba. A jó hír viszont az, hogy már kaptak el mérgezőt,  bírósági ügy is van belőle. Remélhetően sok évi büntetést kap majd az illető, s ennek lesz visszatartó hatása -  hallom még dr. Németh Csabától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!