Hírek

2009.06.19. 02:29

Megújulhat a Rába gotthárdi duzzasztója

Szentgotthárd - A burgenlandi, stájerországi vízügyi hivatalokkal közös pályázat segítségével duzzasztók újulnak meg a Rábán. A mi oldalunkon a százesztendős szentgotthárdi.

Némethy Mária

A betonszerkezet erősen megrongálódott, a mozgató részek elkoptak, elrozsdásodtak, külsőleg is kikezdte az idő vasfoga, ezért senki sem vitatja: nagyon ráfér már a felújítás a Rábán levő százéves szentgotthárdi duzzasztóra. Árvízvédelmi, ökológiai, túrázási és esztétikai szempontból egyaránt.

A Rábán komoly a vízitúrázás, ezért a terv szerint - a tőlünk nyugatra már megszokott módon - a kenusok, kajakosok kényelmét jól szolgáló csónakcsúszdát építenek ki. A halak vándorlását elősegítő hallépcső is lesz. Maga az új duzzasztó esztétikailag is megújul. A város önkormányzatának kérésére szép, faszerkezetű hidat építenek majd oda, s a duzzasztó sem szürke beton műtárgyként magasodik majd a víz fölé. Terméskő borítást kap. No és az sem utolsó szempont: árvízvédelmi szempontból a mainál megbízhatóbb lesz. A vízügyi igazgatóságtól származó információ szerint az Openwehr Programban 2010 elején kezdődik el Szentgotthárdon a kivitelezési munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!