Hírek

2017.09.03. 18:35

Megünnepelték az őrségi gombát - Hárman csapat versengett Apátistvánfalvá

APÁTISTVÁNFALVA - Negyedszer szólt minden az őrségi gombáról, meg persze a szórakoztatásról is az Apát Hotelnél.

Bakos Ágnes

Három csapat is vállalkozott a főzésre, részben helyben szedett gombaalapanyagból dolgoztak - végül mind nyertek. A "szalvétagombócos" technikáért a felsőszölnökiek kaptak elismerést.

A pörkölt kategóriában az alsószölnökiek nyertek. - Vargánya, rókagomba és csiperke is került a pörköltbe a marhalábszár, a hagyma és a fűszerek mellé - árulta el Jakab András.

A tálalásért és a bárányfasírtért az Ernőék fantázianevű csapatot ismerték el. Hivatalosan szombathelyi a főzőcsapat, hiszen az egyik séf, Kálmán Ernő és felesége szombathelyi, míg a csapat másik házaspárja a fővárosból érkezett. Seres Ernő elmondta: néhány hete jártak először az Őrségben, de annyira megtetszett nekik, hogy azonnal vissza akartak térni. A legközelebbi program a negyedik Gombafesztivál volt - ezért ide jöttek. Alaposan felkészültek: Magyarszombatfán csapatnévvel ellátott tányért készíttettek maguknak. Nemcsak Ernőék készültek a fesztiválra: csaknem ötvenen vettek részt a programot indító gombaszedő túrán. Jöttek a Balaton mellől, Veszprémből és Celldömölkről is. Egy hete kapott egy kis esőt az Őrség - ez segített a gombára vadászóknak, ezen kívül azonban csapnivaló volt az idei őrségi gombaszezon. Viszont a gombák, ha nem is az erdőben szedhető formában, de nélkülözhetetlen részei a gasztronómiának - hívta fel a fesztiválozók figyelmét V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Sorolta: kell gomba a kenyérhez, sajthoz, borhoz, sörhöz, meg persze a pálinkához is. Azt is kiemelte, hogy alázat kell a gombaszedéshez: lóról nem lehet szedni, le kell hozzá hajolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!