Hírek

2009.07.03. 02:29

Megváltozik a műszaki vizsgáztatás informatikai rendszere

Körkép - Július 13-ától megváltozik a gépjárművek műszaki vizsgáztatásának informatikai rendszere, az átállásra hetek óta készülnek a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei.

Balla Emőke

Július 13-ától a vizsgáztató helyeken a vizsgabiztosok helyett a Közúti Közlekedési Információs Rendszer (KÖKIR) dönti el, hogy a gépjármű megfelel-e a műszaki előírásoknak. 

Tehát megszűnik a vizsgabiztosok mérlegelési joga a járművek műszaki vizsgáztatása során, helyettük a számítógép - a mért adatok alapján - állapítja meg az adott járműről, hogy részt vehet-e a közúti forgalomban. Az új rendszertől a visszaélések csökkenését is várják, jelentették be nemrégiben a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) budapesti sajtótájékoztatóján.

Utánajártunk, Vas megyében miként zajlik a felkészülés az átállásra, hogyan érinti a változás az autósokat. Mivel az NKH regionális hatóság, így Győrben találtunk az ügyben nyilatkozó vezetőt.

Az NKH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság közúti jármű főosztályának vezetője, Bánki Tibor elmondta: az utolsó simítások zajlanak, jelenleg a külső vizsgahelyek bevonásával a rendszer tesztelését végzik. Hozzátette: az új számítógépes rendszerrel nem változnak az előírások, tehát az ügyfelek legfeljebb azt érzékelik, hogy - főleg az első hetekben van erre reális esély - néhány perccel megnövekszik egy-egy gépjármű vizsgáztatására fordított idő.

- Az új program használata egyszerű, a vizsgabiztosok ezután közreműködőkké válnak, akik a műszaki adatokat rögzítik a rendszerben, s ezek alapján a számítógép eldönti - a vizsgabiztos helyett -, hogy az előírásoknak megfelelő-e az autó állapota, hiszen a vizsgabázison a számítógép online kapcsolatban áll a központi számítógéppel. Az országos átlaghoz hasonlóan régiónkban is a külső bázisokon zajlik a gépjáművek vizsgáztatásának mintegy nyolcvan százaléka. 

Ezeken a helyeken jövő január elsejéig kötelezően ki kell építeni a közvetlen kapcsolatot. Addig a füstgáz, a fékrendszer, a lengéscsillapító állapotáról mért adatokat a közreműködők táplálják be a rendszerbe. Az új rendszer adatbázisának feltöltése mintegy ötven órán át tart. Ezt már július 10-én, pénteken elkezdik, az egész országban ezen a napon szünetel a műszaki vizsgáztatás.

Az NKH szerint az új rendszer, a KÖKIR, az egyablakos ügyintézés felé vezető úton az első, legfontosabb lépcsőfok. Hiszen ezután a taxi- vagy éppen a fuvarozói engedélyek elbírálásakor, illetve például az utakon, a helyszíni ellenőrzéskor könnyedén kontrollálhatják, hogy a forgalmi engedélyben szereplő adatok megfelelnek-e a valóságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!