Hírek

2010.04.16. 14:20

Megyei borverseny Kőszegen: a hosszú tél miatt kicsit nyersek még a nedűk

Borok voltak a főszereplők a Jurisics-várban. Délelőtt 10 órakor kezdődött a Vas megyei borverseny, este pedig zártkörű rendezvényen megyei borbemutató volt.

Némethy Mária

Testességük, színük, zamatuk várakozáson felüli szépséget mutat

Az utóbbi években folyamatosan emelkedett a Kőszegen megrendezett Vas megyei borversenyen  résztvevők száma. Az idei versenyre azonban kevesebb mintával neveztek a gazdák. Pénteken a Jurisics-várban 60 vörösbort, 8 rozét, 56 fehérbort pontoztak a borbíráló bizottság tagjai.

- Miért volt kevesebb nevezés? 

A verseny főszervezője, Pócza Zoltán, a városi művelődési központ igazgatója, egy hasonlattal élt:

- A hosszú,  kemény tél miatt hidegek még a pincék, ezért kissé nyersek a borok. Egy 12 éves kislányhoz hasonlítanám, akiben még csak ígéret a nő.

Pénteken 17 borbíráló - túlnyomó többségük okleveles borminősítéssel rendelkezik - szemlélte, rázogatta, szagolta és ízlelte a borokat a Jurisics-várban. A bizottság elnöke most is a kőszegi születésű neves borász szakember, Szövényi Ernő volt. Tőle rövid értékelő összegzést kértünk.
 
- A fehér boroknál széles fajtaszélességet tapasztaltunk, kizárni egyetlen bort sem kellett a versenyből. A vörös borok között két nagyaranyérem is született. Voltak világfajták, s helyi borok is mindkét kategóriában a Sághegyről, Sárvárról, Kőszegről, a megye más részeiből egyaránt. Alapvetően jól kezeltek a borok, csak néhány esetben fordult elő kénezési probléma, ám a pincék hidege miatt kissé nyersek még. Testességük, színük, zamatuk várakozáson felüli szépséget mutattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!