Hírek

2016.12.05. 19:07

Melegebb és naposabb volt a november - Pedig sok fagyos hajnalra ébredhettünk Szombathelyen

Szombathely – Mintegy fél Celsius-fokkal enyhébb volt a múlt hónap, mint az elmúlt harminc év novembereinek átlaga, miközben 21 napon is volt talaj menti fagy. Soroljuk a meglepő adatokat!

Bakos Ágnes

Az idei tizenegyedik hónap átlaghőmérséklete +5,1 °C volt Szombathelyen – ez pedig 0,6 °C-kal magasabb, mint az 1981 és 2010 közötti novemberek átlaghőmérséklete, összegezte Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Azzal együtt lett magasabb az átlaghőmérséklet, hogy 11 fagyos és 21 talaj mentén fagyos nap volt idén novemberben.

A visszatekintésből kiderül az is: november 22. volt a legmelegebb és november 30. a leghidegebb nap a múlt hónapban. A maximum hőmérsékletek középértéke 9,5 °C volt, a legmagasabb érték pedig 22-én a 17 °C-os maximum volt. A minimum értékek közepe +1,8 °C volt, a legalacsonyabb novemberi érték pedig -4,9 °C volt, kétméteres magasságban a hivatalos szombathelyi meteorológiai mérőállomáson.

Ha a felhők szempontjából vizsgáljuk az idei novembert, akkor kiderül, hogy csapadékosabb és naposabb volt, mint a sokévi átlag.

Összesen 58,5 milliméternyi csapadék hullott, ez a 137 százaléka az 1981 és 2010 közötti novemberek átlagának.

105 óra napsütés volt Szombathelyen a múlt hónapban, ez másfél nappal, 36 órával több, mint a harmincéves szombathelyi, novemberi átlag.

Szélviharban két napon volt részünk, köd pedig nyolc novemberi napon mutatkozott. Havas napból három volt, de hótakaró egyetlen napra sem jutott.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!