Hírek

2015.09.11. 05:00

Menekültek érkeztek Körmendre (fotókkal) - folyamatosan frissül

Körmend – Hétszáz férőhelyes sátrat állítottak fel a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola udvarán.

Szendi Péter

 

Rendkívüli testületi ülés Körmenden

Az éjszaka a Körmendre hozott menekültek már Ausztria felé tartanak - közben összeült a csütörtökön összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülés. A helyszín is rendkívüli: a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola egy tanterme.

A földszinti tárgyalóba gyűltek össze először a képviselők, de az óriási érdeklődés miatt egy tanterembe vezényelték át az összegyűlteket. Ahogy az egyik képviselő fogalmazott: a diákok legalább örülnek, félbeszakadt a tanórájuk.

A folyosói beszélgetések alapján nem tudnak sok mindent a körmendi városvezetők az ide érkező illegális migránsokról. Azt sem, hogy már regisztrált menekülteket hoznak-e, vagy itt, Körmenden lesz regisztrációs pont.

08.18 Megjelent 11 képviselő, vagyis teljes a létszám a rendkívüli testületi ülésen. Egyetlen napirendi pontot tárgyalnak: a rendészeti iskola udvarán felállított befogadó állomással kapcsolatos kérdéseket.

Bebes István polgármester helyszíni szemlét javasolt: a tanácskozás után járják be a városvezetők az iskolát, hogy lássák, mi épült és mi zajlik majd Körmenden.

A testületi ülésen részt vesz dr. Tiborcz János Vas megye rendőrfőkapitánya, Hollósi Gábor, a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola igazgatója, a Vas Megyei Kormányhivatalt Popovicsné dr. Tisza Edit a megyei kormányhivatal igazgatója, és Gombásné Nardai Ibolya, a Körmendi Járási Hivatal vezetője képviseli.

A katolikus egyház képviseletében jelen van Németh Zoltán körmendi plébános, és a vendégek között ül Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Az ülés még nem kezdődött el.

 

Gyalog indultak Ausztria felé a hajnalban Körmendre szállított migránsok

Hajnali háromnegyed négykor gördült be a körmendi Rendészeti Szakközépiskola udvarára az első, Csongrád megyéből érkező, migránsokat szállító autóbusz.

A migránsok feltehetően nem regisztráltatták magukat, fél nyolckor ugyanis kijöttek a befogadóhelyről, és gyalog indultak el Ausztria irányába.

A mintegy 50-60 emberből (férfiakból, nőkből és gyermekekből) állló csoport fegyelmezetten, rendőri felvezetéssel halad az osztrák határ irányába.

09.00 „Ideiglenes regisztrációs pont” – hivatalosan ez működik Körmenden.

Mindössze húsz óra telt el a parancs kézhez vételétől az elkészült tábor átadásáig – hangzott el a testületi ülésen.

– Szerdán 20 óra 20 perckor kapta a feladatot az iskola, minden előzmény nélkül – mondta el Hollósi Gábor, a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola igazgatója.

A Belügyminisztérium saját területén hozza létre a tábort, ennek nyomán is a rendezett körülményeket és a biztonságot hangsúlyozta Bebes István polgármester. Mendemondák láttak napvilágot: politikai szervezetek, magánszemélyek keltettek pánikot – erre utalt a polgármester.

Az iskola a helyet adja, a bevándorlási hivatal és a rendőrség dolgozik a menekültekkel, a rendőrség közben a közrendet is biztosítja Körmenden – ez a feladat az ideiglenes regisztrációs ponttal kapcsolatban.

09.15 780 férőhely, külön gyereksátor

Eddig 100-110 menekült fordult meg Körmenden, péntek reggel. Két busszal jöttek és mentek tovább azonnal.

Az előző hírekkel ellentétben, nem 600, nem 700 – összesen 780 férőhelyes a sátortábor, amit felállítottak a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola udvarán. 49 sátrat építettek.

Sok a gyerek és a terhes asszony a migránsok között – a péntek reggeli tapasztalatok szerint. Éppen a kisgyerekek miatt külön játszósátort is felállítottak. A Máltai Szeretetszolgálat végez karitatív munkát a körmendi regisztrációs állomáson.

09.50 Zalai börtönből hozzák az élelmiszert, nincs változás az iskola életében

A zalaegerszegi börtönből élelmezik a körmendi regisztrációs állomásra érkező menekülteket – hangzott el a rendkívüli testületi ülésen.

Hollósi Gábor iskolaigazgató elmondta: ritka az olyan tábor, amely ennyire lakókörnyezetben van. Kiemelte azt is: az iskola működésében nincs változás, a városi sportklubot, a kézilabdások, kosarasok ugyanúgy használhatják az iskola létesítményeit, mint eddig.

A megyei rendőrfőkapitány elmondta: a közrendre és a közbiztonságra ugyanúgy ügyelnek, mint eddig Körmend városában.

– A menekültek szemetelnek és koszt hagynak maguk után – a tudósítások alapján ez a vélemény a vonuló migránsokról, de a Körmenden eddig megfordult menekültek nem szemeteltek, tisztelettudóak voltak – hangzott el a testületi ülésen.

A képviselő-testület tagjai megtekintik a sátrakat, az egész tábort.

13:05 Játszósátrat építettek, takarókat gyűjtenek a városoktól és tüntetést szervez a Jobbik

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mellett a Katolikus Karitász is segít a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolában. A Jobbik délután hat órakor demonstrációt tart. A megyei közgyűlés takarókat vár az önkormányzatoktól.

16:07 - Takarógyűjtés: várjuk olvasóink felajánlásait!

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke pénteken reggel fordult levélben a megye polgármestereihez. Arra kérte őket, hogy a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén kialakított ideiglenes menekülttábor lakói részére biztosítsanak takarókat, mivel az áthaladó menekültek azokat a hideg időre való tekintettel magukkal viszik. Meg is érkeztek az első felajánlások, a sárvári és a nádasdi önkormányzat 100-100, a vönöcki 30, a szakonyfalui önkormányzat 50 darab 150x200 cm-es polártakarót ajánlott fel.

Az összefogásból a Vas Népe és az ŐrvidékHáz is részt vállal. Várjuk a takarókat, felajánlásokat az ŐrvidékHáz épületében (Szombathely, 11-es Huszár úti laktanya főbejárata) szombaton 10 és 13 óra között, valamint hétfőtől péntekig 8 és 14 óra között. Munkatársaink gondoskodnak arról, hogy eljussanak a takarók a regisztrációs állomásokra és így a menekültekhez is.

16:12 - A Szolidaritás még több ideiglenes befogadóhelyet szeretne Vas megyében

Koroknyai Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom Vas megyei koordinátora az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:

"A Magyar Szolidaritás Mozgalom örömmel fogadja, hogy végre érdemi lépések történtek Vas megyében a menekülthelyzet megoldására. Örömmel fogadjuk továbbá, hogy a Máltai Szeretetszolgálat és egyéb szervezetek is segítenek a menekültek átmeneti itt tartózkodásának a megoldásában. Természetesen a Szolidaritás Vas megyei szervezete is részt fog venni ebben a munkában. A helyzetre való tekintettel javasolju  további átmeneti táborok felállítását és még több civil szervezet valamint egyház bevonását. Elítéljük viszont a Jobbik rasszista, uszító magatartását, hisztériakeltését és a keresztény, valamint a humanitárius eszméket sutba dobó magatartását. Követeljük, hogy fejezzék be a hazugságaikat!"

 

 

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!