Hírek

2015.02.17. 16:42

Mennyi az annyi? - A jövedelemszámítás szabályai is változtak január 1-jétől

Szombathely - 2015. január 1-jétől jelentősen megváltoztak a pénzbeli ellátásokra vonatkozó szabályok.

Így például másképp kell meghatározni az irányadó időszakot és a számítási időszakot, változott a pénzbeli ellátások összegének megállapításakor figyelembe vehető jövedelem, módosult a táppénz összege kiszámításának a módja. A hatályos szabályozás megismeréséhez és értelmezéséhez nyújtott segítséget az érdeklődőknek a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett előadás kedden délelőtt.

A változások elsősorban a  jövedelem kiszámításának, illetve a pénzbeli ellátás megállapításának a módját érintik, a pénzbeli ellátás jogosultsági feltételei nem változnak. Másképp kell meghatározni a számítási időszakot, változott a figyelembe vehető jövedelem, módosult a táppénz összegének kiszámítási módja.

Zsebe Judit, a Vas Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerv igazgatója elmondta: a legfontosabb változás, hogy azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem működtetnek kifizetőhelyet, nem kell jövedelmi adatokat közölni. Az előadáson elhangzott, hogy nem változnak a jogosultsági szabályok, az ellátásra való jogosultsági idő, valamint az ellátások mértéke és maximális összege sem.

Bár a változások elsősorban a munkáltatókat érintik, de kisebb módosítások a biztosítottakra is vonatkoznak. Ilyen, hogy míg korábban nem kaphatott ellátást az, aki olyan időszakban szerzett jövedelmet, amikor egyébként ellátásban részesült, például felmentési díjat kapott vagy szerzői jogi védelem alá eső díjazásban részesült, mostantól ellátásra jogosult lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!