Hírek

2013.04.02. 17:52

Mennyibe került a tél?

Útszóró sóból egy átlagos időszakhoz képest idén télen kétszer annyi fogyott, tudtuk meg Horváth Lászlótól, a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatójától.

Horváth Lászlót, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóságának vezetőjét a kemény téli időszak összegzésére kértük. 

- A legnagyobb hófúvások idején előfordult, hogy a teljes dolgozó gépállományunk száma meghaladta a 120-at. A megyei sószóró flottánk 26 tehergépkocsiból áll. Ha az időjárás úgy kívánta, ezek is teljes számban dolgoztak. Nagy mennyiségű hóesésénél vagy hófúvások idején bérelt gépek segítségével tartjuk fenn a járhatóságot.

Útszórós sóból az átlagos mennyiség duplája fogyott az idei szezonban. Laczi Gábor a közutakat tisztítja a nagy havazás idején (Fotó: Benkő Sándor)

A szerződéses megyei állomány 130 gépből áll. Ezen kívül rendelkezünk tíz hómaróval is, s szükség esetén számíthatunk más megyék segítségére is. Idén többször is dolgoztak nálunk Pest, Veszprém, Fejér, Zala megyéből, s mi is segítettük más megyék munkáját - mondta a megyei igazgató, s tájékoztatott arról, mely területeken volt a legtöbb teendőjük.

- A legnagyobb problémákat a havazások idején az erős szél okozta, elsősorban a megye keleti és északi részén. Több alkalommal az egész megyét érintette a hófúvás. Ilyenkor általában a kelet-nyugati irányú utak az érintettek az uralkodó északi, észak-nyugati szélirány miatt. Útszóró sóból közel 8 ezer tonnát, calcium-klorid oldatból pedig 100 ezer litert használtunk fel a megye útjain. Ez egy átlagos téli üzem duplájának felel meg - tette hozzá az igazgató, majd a kátyúzásról szólt. 

- A kátyúzás, speciális keverékkel folyamatos volt télen is. Sajnos, a nagy mennyiségű csapadék, a fagyási-olvadási ciklusok száma, a belvíz lassú levonulása és a teherforgalom együttesen megtették a hatásukat az utakon. Elsősorban az utak, útszakaszok úthálózatban betöltött szerepe, valamint a forgalom nagyság szempontjából választjuk ki, hol kátyúzunk először. Elsőbbséget élveznek a főutak, a nagyforgalmú mellékutak. Az anyagi háttér erre biztosított - mondta. És tegyük hozzá: a télnek még nincs vége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!